​Justiţia olandeză a decis că piesele arheologice împrumutate de la autoritățile ucrainene nu pot fi returnate Rusiei, care controlează acum peninsula.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

Rusia a denunțat miercuri un „precedent periculos” și a anunțat deschiderea unei anchete pentru estimarea prejudiciului său după o decizie a justiției olandeze de a returna Ucrainei comorile arheologice din Crimeea disputate între Moscova și Kiev, relatează Le Figaro, citat de Rador.

„Acesta este un precedent foarte periculos, care subminează încrederea dintre comunitățile muzeale din diferite țări și pune sub semnul întrebării perspectivele de cooperare între muzeele din Rusia și Olanda”, a transmis într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

„Am sperat până în ultimul moment ca domeniul cultural, cel puțin, să rămână în afara politicii”, a adăugat ea, denunțând o decizie „regretabilă” și „motivată politic”.

Comisia de anchetă rusească însărcinată cu principalele dosare penale a anunțat la rândul său printr-un comunicat de presă deschiderea unei anchete pentru a face „o evaluare adecvată a încălcării intereselor Rusiei” în acest dosar care durează din 2014. Această procedură va fi în responsabilitatea filialei sale din Crimeea și va avea ca scop stabilirea, în colaborare cu diplomația rusă, a circumstanțelor „nereturnării” acestei comori arheologice.

Ministerul Culturii din Rusia a denunțat o încălcare a dreptului internațional.

Marţi, Curtea de Apel din Amsterdam a dispus restituirea în Ucraina a unei colecții inestimabile de obiecte arheologice, împrumutate de Crimeea unui muzeu din Amsterdam înainte de anexarea acestei peninsule de către Moscova, colecţie ce fusese reținută de Olanda.

Această colecție bogată, formată din aproape 2.000 de obiecte care datează din secolul al II-lea d.Hr. până în Evul Mediu timpuriu, fusese transferată temporar la Muzeul Allard Pierson de către patru muzee din Crimeea cu puțin timp înainte de anexarea peninsulei de către Rusia în martie 2014. Cele patru muzee din Crimeea au luat apoi măsuri legale pentru a forța Muzeul Allard Pierson să returneze colecția.

În 2016, un tribunal olandez a decis că aceste obiecte ar trebui returnate Ucrainei, subliniind că Crimeea nu era considerată un stat autonom. Muzeele din Crimeea au făcut recurs împotriva acestei decizii. Cazul ar putea fi dus acum la Curtea Supremă a Olandei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marți o „victorie” și a asigurat că țara sa „va recupera și Crimeea”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a avertizat, miercuri, că astfel de declarații ar putea avea „consecințe negative”.

Conducătorul Crimeei, Serghei Aksionov, a dat asigurări că autoritățile ruse vor face „tot ce este posibil pentru a aduce colecția acasă”. Marți, el a denunțat o decizie „scandaloasă, nedreaptă și ilegală” și a pus problema unei „atitudini părtinitoare a tribunalelor europene”.