Banca Mondială a oprit miercuri plăţile pentru operaţiunile din Sudan, ca răspuns la preluarea puterii de către armată de la un guvern de tranziţie, în timp ce lucrătorii companiei petroliere de stat, medicii şi piloţii s-au alăturat grupurilor civile care se opun preluării, transmite Reuters, citat de news.ro. Mii de oameni au ieşit în stradă după lovitura de stat de luni, condusă de şeful forţelor armate, generalul Abdel Fattah al-Burhan, iar mai mulţi au fost ucişi în confruntări cu forţele de securitate.

Sudan protesteFoto: Wikimedia Commons

Burhan a demis consiliul comun civil-militar instituit pentru a conduce ţara către alegeri democratice după răsturnarea autocratului Omar al-Bashir într-o revoltă populară din aprilie 2019.

El a spus că a acţionat pentru a împiedica alunecarea ţării în războiul civil, dar decizia Băncii Mondiale de a întrerupe plăţile şi de a opri procesarea noilor operaţiuni este un regres al planurilor sale pentru una dintre cele mai sărace ţări din Africa.

După izolarea de sistemul internaţional de finanţare de-a lungul a trei decenii de guvernare a lui Bashir, Sudanul reuşise să reia complet relaţiile cu banca marti, obţinând acces la finanţare de 2 miliarde de dolari.

”Sunt foarte îngrijorat de evenimentele recente din Sudan şi mă tem de impactul dramatic pe care acest lucru îl poate avea asupra redresării şi dezvoltării sociale şi economice a ţării”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, într-o declaraţie de la Washington.

Abdalla Hamdok, prim-ministru în guvernul de tranziţie demis, a declarat că reangajarea Băncii Mondiale a fost o realizare majoră care a adus finanţarea mai multor proiecte mari de dezvoltare.

Fostul guvern instituise reforme economice dure, care au reuşit să lichideze rapid arieratele, reducerea datoriilor şi reînnoirea finanţării de la Banca Mondială şi FMI.

O purtătoare de cuvânt a FMI a declarat că Fondul monitorizează evoluţiile, dar că este ”prematur” să comenteze.

Hamdok, care a fost reţinut luni şi se află sub pază la domiciliul său, era sănătos când a fost vizitat de către trimişii din Franţa, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Statele Unite, Uniunea Europeană a scris miercuri, pe Twitter, reprezentantul misiunii ONU în Sudan.