Polonia nu dă înapoi în privința reformei justiției și este pedepsită. Începând de miercuri, 27 octombrie, guvernul va trebui să plătească o amendă de un milion de euro pe zi până în ziua în care se va alinia la prevederile UE, scrie publicația La Stampa, citată de Rador. În special, Curtea Europeană de Justiție reclamă nerespectarea ordinului din 14 iulie prin care Varșoviei i se cerea să suspende cu efect imediat controlul asupra judecătorilor Curții Supreme.

Protest in PoloniaFoto: Captura YouTube

Comisia Europeană a contestat încă de la început inițiativa de a se înființa o secție disciplinară a Curții Supreme, desemnată de guvern. Guvernul, care este controlor al sistemului judiciar, subminează principiul independenței și imparțialității judecătorilor și contravine principiului separării puterilor pe baza ordinii democratice.

Acum, timpul și răbdarea Comisiei s-au terminat, iar Polonia va începe să plătească un milion de euro pe zi. Un cost ridicat din punct de vedere economic, care riscă să aibă repercusiuni politice. Bruxellesul și Varșovia sunt în conflict după ce Curtea Constituțională poloneză a pus sub semnul întrebării primatul dreptului UE, stabilind că acesta prevalează asupra legislației naționale doar în domenii limitate și specifice.