Statele Unite au anunțat miercuri că au eliberat primul pașaport cu genul „X” unei persoane care nu se identifică cu alegerile tradiționale „masculin” sau „feminin”, în conformitate cu promisiunile lui Joe Biden de a ține mai bine cont de drepturile minorităţilor sexuale, potrivit AFP.

Pasapoarte americaneFoto: Thomas Baker / Alamy / Profimedia Images

Departamentul de Stat al SUA a „adăugat o casetă X pentru persoanele non-binare, intersexuale”, dar și pentru cei care nu se identifică cu criteriile de gen propuse până acum, a anunțat purtătorul său de cuvânt, Ned Price.

Această nouă opțiune va fi oferită tuturor solicitanților de pașaport de la începutul anului 2022, a spus el, reafirmând angajamentul diplomației americane de a „promova libertatea, demnitatea și egalitatea tuturor oamenilor”.

Organizația pentru drepturile omului ACLU a declarat că este un „punct de cotitură”, dar s-a și angajat să „continue să lucreze cu guvernul Biden pentru a se asigura că alegerile adecvate de gen sunt disponibile pe toate documentele de „identitate”.

Campania pentru Drepturile Omului, care pledează pentru drepturile minorităților sexuale, a salutat, de asemenea, o măsură „istorică” și a cerut Statelor Unite să „încurajeze alte guverne din întreaga lume” să urmeze exemplul.

Cel puțin alte unsprezece țări, printre care Canada, Germania și Argentina, dar și India sau Pakistan, oferă opțiunea „X” sau „altul” în pașapoarte, potrivit organizației Employers Network for Equality and Inclusion, cu sediul la Londra.

Secretarul de stat Antony Blinken a relaxat deja regulile în iunie, permițând cetățenilor americani să-și aleagă ei înșiși sexul pe pașapoarte. Anterior, persoanele care doreau să înregistreze un alt tip decât certificatul de naștere trebuiau să prezinte un certificat medical.

Democratul Joe Biden a făcut din apărarea drepturilor minorităților sexuale din lume o prioritate, mai mult decât orice alt președinte al Statelor Unite înaintea sa și în contradicție cu predecesorul său, Donald Trump.

Când a fost secretar de stat pentru miliardarul republican, Mike Pompeo interzisese ambasadelor americane să afișeze steagul curcubeu, simbol al comunității LGBTQ.