Termenul „sex” din Constituția Bulgariei ar trebui interpretat doar în sensul său biologic, a decis Curtea Constituțională a acestei țări, oferind o interpretare îndelung așteptată menită să clarifice acest concept și cel de „gen”, relatează Euractiv.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Curtea Constituțională a Bulgariei a precizat de asemenea că statutul legal al persoanelor transgen poate fi reglementat prin schimbări ale legislației dar că instituțiile bulgare nu pot fi obligate să accepte o determinare proprie a sexului de către cetățeni care să fie diferită decât cea biologică.

Dezbaterea legată de sex/gen s-a încins în Bulgaria în urmă cu trei ani după ce partidul de guvernare GERB al fostului premier Boiko Borisov a refuzat să prezinte parlamentului bulgar Convenția de la Istanbul pentru ratificare.

Convenția de la Istanbul introduce standarde de bază pentru protejarea victimelor domestice, în special a femeilor.

Însă ea introduce și conceptul de „gen”, pe care Convenția îl privește ca o manifestare socială a sexului.

În textul Convenției termenul este folosit pentru a explica stereotipurile de gen care le oprimă pe femei în societate.

GERB a lansat în 2018 o campanie care a afirmat în mod fals că ratificarea Convenției ar obliga Bulgaria să permită căsătoriile homosexuale și să introducă un al treilea sex în actele de identitate.

Curtea Supremă bulgară a cerut Curții Constituționale să interpreteze termenii de sex/gen în luna martie a acestui an după ce curțile inferioare au dat hotărâri diferite în această privință.

„Constituția nu creează un gen care este independent de sexul biologic”, au subliniat judecătorii constituționali bulgari.

Pe același subiect: