În China au început să fie pe buzele tuturor cuvintele „Chaoyang public”, care lucrează ca un fel de agenție de informații, potrivit South China Morning Post. Aceasta a sărit recent în evidență când poliția a anunțat că l-a reținut pe recunoscutul pianist Li Yundi sub suspiciunea că ar avea o prostituată. Prostituția este ilegală în China.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliția a spus că a primit „o informare din partea publicului că unele persoane recurgeau la prostituție într-un complex rezidențial din Chaoyang”, iar investigația a dus la reținerea lui Li.

Înainte de cazul lui Li, multe celebrități au căzut în dizgrație în același fel.

Potrivit unei postări pe Weibo a China Culture Administration Association, din 2014 cel puțin 10 celebrități au fost investigate de poliție pentru consum de droguri sau prostituție în urma „unor informații publice”.

Chaoyang este cel mai mare district din Beijing, cu o zonă comercială faimoasă, numeroase ambasade, precum și Slitun, centrul vieții de noapte a orașului. Are apartamente scumpe, mall-uri și mereu a fost locul favorit pentru celebrități și oameni de afaceri.

Cu ani înainte ca „Chaoyang public” să devină popular, un articol din 1974, în cotidianul popular al Partidului Comunist People’s Daily se vorbea despre modul în care publicul chinez a cooperat cu poliția pentru a captura spioni din fosta Uniunea Sovietică.

„Spionii credeau că schimburile lor de secrete dintr-un colț întunecat nu erau cunoscute de nimeni. Cât de proști erau. Activitățile lor erau observate de ochii ageri ai publicului chinez”, spunea articolul.

Predecesorul „publicului chinez” ar putea fi considerat ceea ce astăzi se numește „Chaoyang public”.

Misteriosul termen a început să fie menționat oficial în rapoarte în anii 2010. În 2013, poliția din Beijing spunea că mulțumită informărilor publicului, l-au prins pe Charles Xue Biqun, cunoscut ca Xue Manzi, un miliardar și unul dintre cei mai activi investitori în internetul chinezesc, pentru folosirea unei prostituate.

De atunci, „Chaoyang public” au devenit cuvinte populare care se referă la informatorii publici. Tot ei au dus la prinderea altor celebrități, inclusiv Jaycee Chan, fiul lui Jackie Chan, pentru consum de marijuana în 2014.

Alte arestări au avut legătură cu depozite ilegale de artificii și șoferi neînregistrați care au jefuit pasageri.

Cine sunt ei mai exact

„Poliția protejează identitatea informatorilor, așa că vă rog să nu întrebați cine sunt”, spunea poliția din Beijing pe Weibo.

În 2015, Beijing Youth Daily a vizitat o astfel de comunitate în Chaoyang, care avea mai mult de 200 de informatori.

Este vorba despre cetățeni simpli sau proprietari de magazine.

„Când cumpără mâncare sau se plimbă, oricând văd o activitate dubioasă, ei raportează imediat poliției”, spune articolul acelei publicații.

Există chiar echipe care patrulează 24 din 24 și sunt atente la tot ce se întâmplă în comunitate.

De multă vreme există tradiția “qunfang qunzhi” sau prevenire și guvernare de către mase în China. Cuvintele au fost ale lui Mao și a altor oficiali în 1949, conform People’s Daily.

În Beijing, tradiția a fost încurajată prin propagandă oficială mulți ani, folosind voluntari chiar și în spațiul cibernetic.

Din 2014, poliția din Beijing a recrutat voluntari pentru a ajuta în depistarea înșelătoriilor prin internet, pornografie, jocuri de noroc online, folosirea de droguri și la oprirea răspândirii zvonurilor. Până în 2015 mai mult de 3.000 de persoane au fost recrutate.

În 2017, poliția din Beijing a lansat aplicația de mobil denumită „Chaoyang Public”, care oferă posibilitatea cetățenilor să încarce poze și să ofere descrieri, respectiv poliția la rândul ei să emită alerte și notificări oamenilor cu privire la cazurile investigate.

Conform unui articol din 2018, 190.000 de voluntari din districtul Chaoyang ajută la securitatea publică, reprezentând 5% din toată populația districtului. Împreună oferă 20.000 de informări poliției în fiecare lună.