Comediantul american Mort Sahl, considerat părintele satirei politice moderne, a încetat din viaţă la vârsta de 94 de ani, relatează New York Times şi Washington Post, citate de Reuters.

Comediantul Mort SahlFoto: Craig Lovell / Avalon / Profimedia

Sahl a decedat la locuinţa sa din apropiere de San Francisco, au scris publicaţiile marţi citând o prietenă a comediantului. Ea nu a menţionat cauza morţii.

Sahl a reprezentat o influenţă pentru alţi comedianţi, precum George Carlin, Woody Allen şi Jonathan Winters. De asemenea, el a fost apropiat de un alt deschizător de drumuri în lumea comediei, Lenny Bruce.

Discul ''Mort Sahl at Sunset'', lansat în 1955, a fost primul album de stand-up comedy, iar trei ani mai târziu a inspirat un spectacol pe Broadway.

Morton Lyon Sahl s-a născut la Montreal pe 11 mai 1927 şi a crescut în Los Angeles. A absolvit cursurile Universităţii din California de Sud, apoi s-a mutat în zona San Francisco, la începutul anilor '50 pentru a încerca comedia.

Până în anii '60, Sahl a devenit atât de popular încât revista Time, care l-a numit ''Will Rogers cu colţi'', l-a inclus pe copertă - prima dată când un comediant a fost onorat astfel.

Sahl obişnuia să susţină în faţa publicului: ''Eu nu spun glume. Eu ţin mici prelegeri''.

Într-un interviu acordat New York Times în 2004, Sahl s-a descris drept populist, puritan, visător şi ''perturbator''.

Sahl a revenit parţial în anii 1970 în timp ce comedianţi mai puţin tradiţionali precum Carlin şi Richard Pryor şi-au făcut apariţia în lumea comediei.

Chiar şi după împlinirea vârstei de 90 de ani, Sahl a continuat să joace săptămânal la un teatru din apropierea locuinţei lui din Mill Valley, California, spectacolele sale fiind transmise în direct pe internet.

Mort Sahl a fost un prieten apropiat al actorului Robin Williams, care locuia în apropiere, înainte de sinuciderea acestuia, în 2014. (Agerpres)