Afganistan se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din lume, ca urmare a deteriorării rapide a situației din țară după preluarea puterii de către talibani, în luna august a acestui an. Iar imaginile care surprind dezastrul umanitar ce afectează în primul rând copiii mici sunt cutremurătoare, relatează BBC.

Foto:

Situația era dificilă și înainte de înlăturarea guvernului de către talibani, însă după instalarea acestora la Kabul fragila economie s-a prăbușit, iar fondurile externe au încetat să mai vină în contextul în care liderii lumii încă deliberează modul în care se vor raporta la noul regim.

ONU a emis deja un avertisment arătând că milioane de oameni vor muri dacă Afganistanul nu primește urgent asistență umanitară.

Într-un reportaj cutremurător realizat de BBC la spitalul din Herat, în vestul țării, oamenii afectați de criză depun mărturie despre situația disperată din zonele rurale, dar și cele urbane.

Imaginea copiilor de trei sau șase luni aflați în spital într-o stare extrem de precară din cauza malnutriției este greu de îndurat. Ca urmare a sistării fondurilor externe, cel puțin un milion de copii riscă să moară de foame.

În salonul unde filmează echipa BBC, unul din 5 copii nu va supraviețui. Mama unuia dintre aceștia, un băiețel de doar șase luni care cântărește jumătate din greutate normală și al cărui tată este șomer, își mărturisește drama: ”Durerea pe care el o simte, o simt și eu. Numai Dumnezeu știe prin ce trec atunci când îl privesc”. Fratele băiețelului este într-un salon alăturat. ”Doi dintre copiii mei ar putea muri pentru că nu avem niciun ban”, spune femeia, plângând lansând un apel pentru acordarea de ajutor internațional țării.

Situația este cu atât mai gravă cu cât sistemul spitalicesc este în colaps pentru că spitalele erau finanțate, la rândul lor, din fonduri externe. În spitalul din Herat, medicii nu au mai fost plătiți de 4 luni și nu au cu ce să cumpere medicamente.

O altă femeie recunoaște că a fost silită să recurgă la un gest de neconceput: pentru a-și salva ceilalți copii și-a vândut fetița de câteva luni în schimbul sumei de 500 de dolari care le va asigura traiul câteva luni. ”Muream de foame”.

Odată ce va învăța să meargă, fetița va fi înmânată bărbatului care a cumpărat-o. Părinților li s-a spus că fata va fi măritată cu fiul său. Dar nimeni nu știe ce îi va rezerva viitorul. Multe alte familii se află în situații similare, iar afganii nu mai au timp să aștepte până ce comunitatea internațională decide dacă dialoghează sau nu cu guvernul taliban.

Imagini cu puternic impact emoțional