​La aproximativ nouă luni de mandat, Joe Biden este pe punctul de a-şi scrie numele în cărţile de istorie, şi nu într-un mod bun, scrie CNN, citând un sondaj Gallup despre popularitatea președintelui democrat.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cel mai recent sondaj Gallup privind popularitatea preşedintelui arată 42%, cel mai scăzut nivel până în prezent şi a doua cea mai mică cotă dintre preşedinţii pe care i-a măsurat Gallup în mandatul lor, în ultimele cinci decenii, citează News.ro.

Gallup a prezentat cifrele privind rata de aprobare a lui Biden, în comparaţie cu predecesorii său:

  • Biden 42% (în 272 zile de preşedinţie)
  • Donald Trump 37% (în 283 de zile) Barack Obama 52% (în 271 de zile)
  • George W. Bush 88% (în 288 de zile) Bill Clinton 47% (în 271 de zile)
  • George H.W. Bush 70% (în 289 de zile)
  • Ronald Reagan 53% (în 286 de zile)
  • Jimmy Carter 54% (în 277 de zile)

De remarcat că ambii preşedinţi Bush au avut ratinguri extrem de ridicate în mandatul lor, datorită evenimentelor externe. George W. Bush, era încă apreciat în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. În privinţa lui George H.W. Bush, cifrele sale au crescut după atacul din Piaţa Tienanmen în iunie 1989 şi a sfârşitului Războiului Rece.

Cifrele lui Biden au scăzut brusc în sondajele Gallup în ultimele câteva luni. Recent, în iunie, o majoritate solidă (56%) din ţară aproba ceea ce face preşedintele. Acest număr a început să scadă la sfârşitul verii, de la 49% în august, la 43% în septembrie, şi a rămas la acest număr scăzut la începutul toamnei.

Motivele pentru care popularitatea lui Joe Biden este în cădere liberă

Pentru Biden, motivele scăderii în sondaje sunt clare: o acumulare de evenimente, inclusiv retragerea dezastruoasă a trupelor americane din Afganistan, creşterea numărului de cazuri de Covid-19 din cauza variantei Delta, problemele continue ale lanţului de aprovizionare şi concentrarea pe luptele continue ale preşedintelui cu republicanii din Congres.

Pericolul real în criza actuală a cotei lui Biden este pentru candidaţii partidului său la viitoarele alegeri de la jumătatea mandatului.

Dacă popularitatea unui preşedinte este sub 50%, partidul său pierde în medie 37 de locuri în Parlament.

În 2018, ratingul lui Trump în sondajul final Gallup, înainte de alegeri, a fost blocat, iar republicanii au pierdut 40 de locuri în Parlament (şi majoritatea).

În 2010, cota lui Obama a scăzut la 45%, iar democraţii au pierdut 63 de locuri (şi majoritatea). În 1994, gradul de aprobare al lui Clinton era de 46%, iar democraţii au pierdut 53 de locuri (şi majoritatea).

Citește și: