Ministrul polonez al apărării a anunțat luni că Polonia își sporește numărul trupelor de la granița sa cu Belarus, cu până la 10000 de oameni, având în vedere că țara sa încearcă să facă astfel față creșterii migrației care, în opinia sa, se datorează guvernului de la Minsk, potrivit Rador care citează usnews.com.

soldati poloneziFoto: Hotnews

Sute de oameni din țări precum Irak, Afganistan sau din Africa au tot încercat să treacă zilnic frontiera în mod ilegal, astfel încât Polonia și-a întărit securitatea în zonă, respingând criticile potrivit cărora ea i-ar supune pe migranți unui tratament inuman.

„Vom spori cu 2500 numărul soldaților care vor veni în ajutorul Gărzii de Frontieră”, a scris pe Twitter Mariusz Blaszczak. „În curând, aproximativ 10000 de soldați din Diviziile 12, 16 și 18 vor veghea asupra securității granițelor țării”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Gărzii de Frontieră, Anna Michalska, în cadrul unei conferințe de presă. „Oamenii ăștia nu sunt defel în pericol, au ieșit din spital”.

Atât Comisia Europeană, cât și Polonia afirmă că fluxul migranților a fost orchestrat de Belarus, țară care încearcă astfel să exercite presiuni asupra Uniunii Europene din cauza sancțiunilor impuse guvernului de la Misk. Belarus a respins această acuzație.

Polonia a declarat stare de urgență în regiune, intenționând să ridice un zid la frontieră.

Parlamentul polonez a adoptat totodată o lege care, în opinia militanților pentru drepturile omului, legalizează respingerea migranților peste frontiere, fiind astfel încălcate angajamentele convenite în conformitate cu legislația internațională.