Autoritățile franceze au ordonat luni închiderea pentru șase luni a moscheii Allonnes (vest) unde, potrivit prefecturii departamentului în cauză, se promovează „o practică radicală a islamului”, informează AFP.

Rugaciune moscheeFoto: Profimedia Images/Cesar Liana/Alamy

Pe 13 octombrie, prefectura Sarthe a anunțat că a inițiat o procedură de închidere împotriva acestei moschei care găzduiește în jur de 300 de credincioși și o școală coranică cu 110 copii.

Potrivit decretului prefectural publicat luni, „conducătorii AAJM și ai asociației Al Qalam, precum și imamii care oficiază la moscheea Allonnes promovează o practică radicală a islamului, legitimează folosirea jihadului armat, moartea ca martir, precum și instituirea Sharia”.

Cele două asociații sunt acuzate de „legitimizarea atacurilor teroriste”. „Așa a fost cazul în septembrie 2020, după republicarea caricaturii lui Mahomed de către ziarul Charlie Hebdo, domnul Moulay Driss El Yakoubi a adunat tineri la moschee spunând: Acești oameni merită moartea, dar noi nu suntem într-o poziție puternică".

„Așa a fost și în urma asasinarii, în octombrie 2020, a lui Samuel Paty”, un profesor de istorie decapitat de un islamist cecen, „liderii și imamii moscheii s-au bucurat pentru autorul atacului martiric”, putem citit in decret.

„Învățământul oferit în școala coranică găzduită în lăcașul de cult administrat de asociațiile menționate anterior legitimează și promovează jihadul armat, precum și ura față de evrei sau uciderea homosexualilor”, indică decretul.

Ținând cont de „amenințarea teroristă la un nivel foarte înalt, este necesar să se pronunțe închiderea lăcașului de cult moscheea Allonnes, administrată de asociațiile Association allonnaise pour le Juste Milieu (AAJM) și Al. Qalam, pe o perioadă de șase luni, în vederea prevenirii săvârșirii de acte de terorism”, potrivit aceleiași surse.

Pe 13 octombrie a fost deschisă o anchetă pentru „apologie pentru terorism” și „provocare la comiterea de acte teroriste”, a anunțat procurorul Republicii Le Mans.

AAJM a denunţat la mijlocul lunii octombrie pe pagina sa de Facebook „acuzaţii grave”, regretând „prejudiciul făcut credincioşilor care frecventează moscheea şi comunităţii musulmane care este nedreptăţită şi stigmatizată”.