Boris Johnson l-a asigurat luni pe Vladimir Putin că relațiile dintre cele două țări ale lor, care s-au degradat tot mai mult în ultimii ani, nu sunt la nivelul dorit de Londra și a regretat absența președintelui rus la COP26, potrivit Downing Street, informează AFP.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

„Premierul s-a exprimat clar că relația actuală a Regatului Unit cu Rusia nu este cea pe care o dorim”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Johnson după prima lor întâlnire din mai 2020.

„Rămân dificultăți semnificative”, a adăugat el, invocând otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic și chestiunea Ucrainei.

„În ciuda problemelor cunoscute, ar fi util ca Moscova și Londra să coopereze pe o serie de probleme”, a spus Kremlinul într-un comunicat.

Relațiile dintre Rusia și Marea Britanie au fost subminate de o serie de dezacorduri în ultimii 15 ani, de la otrăvirea cu poloniu a fostului spion Alexander Litvinenko în Marea Britanie în 2006 până la afacerea Skripal, pe lângă chestiuni diplomatice precum Siria sau Ucraina.

Boris Johnson a profitat de apel pentru a-și „exprima regretul” față de absența lui Vladimir Putin de la conferința ONU COP26 privind schimbările climatice, care se deschid duminică la Glasgow, Scoția, potrivit Downing Street.

El și-a manifestat „speranța că Rusia își ridică obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050”, comparativ cu 2060 în prezent.

Peste 120 de lideri mondiali sunt așteptați la cel mai mare summit pe climă de la negocierile de la Paris din 2015, pe 1 și 2 noiembrie.

Nici Vladimir Putin, nici președintele chinez Xi Jinping au anunțat că nu intenționează să participe, stârnind temeri că un acord va fi mai greu de atins în aceste condiții.