Organizaţia nonguvernamentală Amnesty International a anunţat luni că îşi închide birourile din Hong Kong, apreciind că este ''imposibil'' să lucrezi acolo liber, din cauza legii draconice asupra securităţii naţionale, impusă anul trecut de Beijing, informează AFP citată de Agerpres.

Politie Hong KongFoto: Captura video

"Această decizie, luată cu inima grea, este cauzată de legea asupra securităţii naţionale din Hong Kong, care face imposibil în practică pentru organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Hong Kong să lucreze liber şi fără temerea de represalii serioase din partea guvernului", a explicat într-un comunicat preşedintele ONG-ului, Anjhula Mya Singh Bais.

"Hong Kong a fost multă vreme baza regională ideală pentru organizaţiile internaţionale ale societăţii civile", a continuat el. "Însă faptul că grupurile locale de apărare a drepturilor şi sindicatele au fost luate recent în vizor este semnalul intensificării campaniei dusă de autorităţi pentru a face să dispară din oraş orice voce disidentă. Este din ce în ce mai greu pentru noi să continuăm să lucrăm într-un mediu atât de instabil", a adăugat preşedintele Amnesty.

Amnesty International dispune de două birouri la Hong Kong: secţia sa locală şi cartierul său general pentru Asia de Sud-Est şi Pacific. Secţia locală se va închide pe 31 octombrie, iar biroul regional până la sfârşitul lui 2021.

Adoptată în iunie 2020, legea asupra securităţii naţionale, care potrivit Beijingului i-a permis Hong Kong-ului să-şi regăsească stabilitatea după manifestaţiile pro-democraţie uriaşe şi uneori violente, a transformat radical peisajul politic, cultural şi legislativ al acestui teritoriu.

Textul pedepseşte sever orice infracţiune considerată de China că ar constitui secesiune, subversiune, înţelegere secretă cu forţe străine sau terorism.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty, denunţă caracterul vag al acestor infracţiuni. Mai mult de 70 de persoane, dintre care o bună parte activişti pro-democraţie, au fost inculpaţi în baza acestei legi, majoritatea pentru simplul fapt că şi-au exprimat opiniile politice, devenite ilegale.