Muntenegru i-a acordat azil multimilionarului rus Telman Ismailov, născut în Azerbaidjan, căutat de Moscova pentru presupusul său rol în două crime, a anunţat avocatul bărbatului, potrivit AFP și News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Telman Ismailov a fost arestat la începutul lunii octombrie, la Podgorica, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de Moscova, care a cerut extrădarea magnatului.

Ismailov a fost pus în libertate după o decizie a tribunalului din Podgorica, după ce în această săptămână i s-a acordat azil, a explicat avocatul Milos Vuksanovic.

Omul de afaceri este sub protecţie internaţională, el fiind căutat de Rusia „în baza opiniei politice”, a explicat Ministerul de Interne din Muntenegru.

Rusia îl suspectează pe Ismailov că a finanţat cu aproximativ două milioane de dolari uciderea a doi oameni de afaceri la Moscova, în 2016.

Avocatul lui Ismailov spune că bărbatul este persecutat politic.

Telman Ismailov a solicitat azil în Muntenegru ţinând cont şi de faptul că fiul său are acolo un cazinou.

Omul de afaceri, care a avut o piaţă imensă la Moscova, însă care a fost marcată de acuzaţii de nerespectare a normelor sanitare şi de vânzare a unor mărfuri contrafăcute, a inaugurat mai 2009 cu fast un hotel de lux în Turcia, în prezenţa starurilor americane Richard Gere şi Sharon Stone. El şi-a atras furia lui Vladimir Putin, care i-a criticat dur pe cei care comercializează mărfuri contrafăcute, iar piaţa a fost închisă după câteva luni, iar Ismailov a părăsit atunci Rusia.