Bărbați înarmați au atacat o închisoare din sud-vestul Nigeriei, eliberând zeci de deținuți, potrivit unui oficial local, citat de AP.

NigeriaFoto: Profimedia

Olanrewaju Anjorin, purtător de cuvânt al centrului corecțional Oyo din statul Oyo, a declarat sâmbătă agenției de presă Associated Press că bărbați înarmați au atacat unitatea vineri noaptea târziu. „Nu putem încă stabili numărul de oameni care au scăpat, dar vă asigur că securitatea a fost întărită în jurul centrului corecțional și al orașului”, a spus el, adăugând că a fost deschisă o anchetă.

Francis Enobore, de la Serviciul nigerian al închisorilor, a confirmat, de asemenea, incidentul și a spus că se îndrepta către unitatea atacată.

Atacul de vineri este al treilea din acest an în Nigeria, unde evadările de închisoare devin din ce în ce mai frecvente, iar poliția capturează doar o mică parte dintre cei care evadează. Ziarul online TheCable din Lagos a scris că în 2021, peste 2.000 de deținuți au fost eliberați în două evadări anterioare: pe 13 septembrie, când 240 de deținuți au fost eliberați după ce bărbați înarmați au atacat cu explozibili un centru de detenție din centrul statului Kogi; și pe 5 aprilie, când cel puțin 1.800 au fost eliberați în statul Imo (sud-est).

Autoritățile au reușit să-i prindă pe unii deținuți evadați în statele vecine, în timp ce alții s-au întors de bunăvoie.

În închisorile nigeriene se află 70.000 de deținuți, dar numai aproximativ 20.000, sau 27%, au fost condamnați, potrivit datelor guvernamentale. Grupurile pentru drepturile omului spun că închisorile sunt adesea supraaglomerate și că procedurile legale sunt ineficiente.