Banca Centrală a Rusiei și-a majorat vineri dobânda cheie pentru a șasea oară consecutiv, cu 0,75 puncte, până la 7,50%, inflația subminând puterea de cumpărare a rușilor, o adevărată problemă pentru autorități, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Inflația crește cu mult peste prognoza Băncii Rusiei și este de așteptat să fie între 7,4% și 7,9% la sfârșitul anului 2021”, a spus Banca Centrală într-un comunicat de presă.

Problema inflației este cu atât mai gravă cu cât Kremlinul s-a confruntat de ani de zile cu stagnarea sau chiar scăderea veniturilor reale ale rușilor, îngreunând ratingul de încredere al autorităților și chiar scăzând cota de popularitate a președintelui Vladimir Putin.

Analiștii de la Capital Economics se așteptau la o creștere mai mică a ratei cheie, subliniind în același timp că inflația din septembrie „a fost un duș rece” după începerea unei încetiniri a creșterilor de preț în această vară.

În septembrie, inflația în Rusia a atins 7,4% pe parcursul unui an, determinată de creșterea prețurilor la alimente. Aceasta a reprezentat o accelerare destul de semnificativă față de rata anuală de 6,7% din august.

Confruntată cu inflația, Banca Rusiei a început să-și majoreze rata scăzută în martie, o premieră din 2018.

Vineri, ea a dat de înțeles că ar putea crește din nou rata în întâlnirile viitoare.

Banca a subliniat că politica sa monetară urmărește să reducă inflația anuală la 4%.

După o perioadă de inflație istoric scăzută, prețurile de consum au început să crească în Rusia în martie 2020, în plină pandemie, fenomen care s-a accelerat odată cu redresarea economică și cu creșterea prețurilor mărfurilor pe piețele globale.

Creșterea prețurilor unor alimente de bază a determinat autoritățile ruse să introducă măsuri precum cotele de export sau controlul guvernamental al prețurilor la alimente, un plafon administrativ criticat de șeful Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.