Guvernul francez a anunțat o plată unică de 100 de euro pentru fiecare cetățean al cărui venit net este de 2.000 de euro sau mai puțin pentru a ajuta la suportarea creșterii prețului carburanților și energiei, relatează BBC.

Macron si Castex la cafeneaFoto: Captura video

„Alocația pentru inflație” va fi plătită automat către 38 de milioane de francezi, indiferent dacă au sau nu un autovehicul.

Primele plăți vor ajunge la angajații din sectorul privat la sfârșitul lunii decembrie. Angajații statului, studenții și pensionarii își vor primi cecul la începutul anului viitor.

Suma va fi neimpozabilă și premierul Jean Castex a declarat că va costa guvernul 3,8 miliarde de euro, o sumă mult mai mică decât cea pierdută de bugetul de stat în cazul tăierii taxelor pe carburanți.

Politicienii din întreaga Europă se confruntă cu nemulțumiri după ce prețul energiei a crescut brusc, în mare parte din cauza cererii uriașe venită din partea afacerilor care și-au relansat activitatea după întreruperi îndelungate cauzate de pandemie.

Turbulențele de pe piața energetică au avut un efect de domino, perturbând lanțurile de aprovizionare și provocând unele lipsuri de carburanți și produse de consum.

Situația a fost resimțită cel mai acut în Marea Britanie, afectată de asemenea de criza de șoferi de camion rezultată în urma Brexit-ului.

Franța se pregătește de alegeri prezidențiale

Președintele Emmanuel Macron va încerca să obțină un al doilea mandat prezidențial peste doar 6 luni iar creșterea prețurilor la energie și carburanți amenință să declanșeze un nou val de proteste la adresa guvernului său.

Faimoasele proteste ale „vestelor galbene” izbucnite în 2018 din cauza accizelor pe carburanți au escaladat într-o mișcare antiguvernamentală mai amplă.

Castex a anunțat de asemenea că, în cazul gospodăriilor, prețul gazelor naturale vor rămâne plafonate până la sfârșitul anului viitor întrucât este așteptat ca prețurile energetice la nivel global să scadă doar gradual.

În jur de 13 milioane de pensionari și două treimi de studenți vor fi printre cei care vor beneficia de „alocația pentru inflație”.

Aceasta va ajunge și la aproximativ jumătate din angajații francezi întrucât 2.000 de euro este salariul mediu net în această țară.