Locuitorii din Melbourne s-au prezentat în număr mare în barurile, restaurantele şi saloanele de coafură locale încă de la primele ore ale dimineţii de vineri, după ce metropola australiană, oraşul cu cel mai îndelungat lockdown din lume, a relaxat o parte dintre restricţiile implementate pentru a combate pandemia de coronavirus, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, a petrecut un număr de 262 de zile - aproape nouă luni - sub incidenţa unui regim de restricţii epidemice stricte, implementate în cadrul a şase lockdown-uri separate începând din martie 2020, în urma cărora metropola australiană a devenit oraşul cu cel mai îndelungat lockdown cumulativ din lume.

Precedentul record era deţinut de capitala Argentinei, oraşul Buenos Aires, care a rămas anul trecut în lockdown timp de 234 de zile consecutive.

În Melbourne, rezidenţii au fost văzuţi în timp ce aplaudau şi ovaţionau de la balcoanele locuinţelor lor, iar conducătorii de automobile claxonau fără încetare la ora locală 23:59 joi seară, cu un minut înainte de încheierea restricţiilor care fuseseră adoptate în luna august.

Multe companii, inclusiv restaurante şi chiar saloane de coafură, s-au redeschis cu această ocazie la ore neobişnuite faţă de programele lor tradiţionale de funcţionare.

Puţin peste 70% dintre adulţii din Australia sunt de acum vaccinaţi cu schemă completă şi mulţi dintre rezidenţi plănuiesc să călătorească din nou în străinătate pe măsură ce restricţiile adoptate la frontierele internaţionale ale ţării vor începe să fie relaxate în noiembrie.

De la 1 noiembrie, turiştii internaţionali vaccinaţi cu schemă completă care vor sosi în Sydney şi Melbourne nu vor mai trebui să stea în carantină.