Barbados și-a ales primul președinte din istorie devenind republică și eliminând-o astfel pe regina Elizabeth a II a a Regatului Unit al Marii Britanii din poziția de șef al statului. Președinte va fi însă tot o femeie: Sandra Mason, relatează BBC.

Regina Elizabeth si Sandra Mason (sursa: twitter)Foto: Hotnews

În vârstă de 72 de ani, Sandra Mason va depune jurământul la 30 noiembrie, dată care marchează și aniversarea a 55 de ani de la dobândirea independenței față de Marea Britanie.

Din 2018, Sandra Mason a deținut funcția de guvernator, iar trecerea la regimul republican a fost anunțată anul trecut, existând o recomandare în acest sens încă din 1998 când a fost revizuită constituția. ”A venit vremea să depășim definitiv trecutul nostru colonial”, anunța guvernul.

Alegerea istorică a avut loc miercuri într-o sesiune comună a celor două camere ale parlamentului.

Cu o populație de 285.000 de locuitori, Barbados este una dintre cele mai prospere insule din Caraibe. Cândva dependentă de exporturile de zahăr, economia sa a cunoscut o diversificare, cu accente pe turism și finanțe.

Barbados nu este prima fostă colonie britanică din caraibe ce devine republică: Guyana a făcut acest pas în 1970, la mai puțin de 4 ani de la dobândirea independenței, fiind urmată de Trinidad-Tobago fîn 1976 și Rep. Dominicană în 1978.