Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a primit premiul pentru libertatea de gândire Saharov, distincție acordată de Uniunea Europeană luptătorilor pentru drepturile omului, relatează Euronews .

Alexei Navalnii Foto: Instagram/navalny

Decizia a fost luată miercuri de liderii grupurilor politice din Parlamentul European în cadrul unei sesiuni.

”Premiul acordat astăzi reprezintă o recunoaștere a curajului imens de care a dat dovadă Navalnîi și un nou apel pentru eliberarea sa”, a transmis președintele PE David Sassoli, pe twitter.

Navalnîi, cel mai proeminent adversar al președintelui rus Vladimir Putin, a fost nominalizat alături de un grup de femei și Jeanine Áñez, fostul președinte interimar al Boliviei în 2019, care a preluat puterea după frauda electorală a lui Evo Morales. Áñez a fost ulterior arestată fiind acuzată că ar fi pus la cale o lovitură de stat împotriva lui Morales.

Acest premiu, creat în 1988 în memoria fizicianului rus disident politic Andrei Saharov, este decernat în fiecare an de Parlamentul European unor persoane sau organizaţii care au avut „o contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume”, şi are o valoare de 50.000 de euro.

Câştigătorii din ultimii ani au fost opoziţia belarusă, dizidenţa uigură din China, opoziţia venezueleană şi două refugiate yazidi victime ale violenţei grupării Statul Islamic.