Renault va produce în 2021 cu cel puţin 300.000 de vehicule mai puţin faţă de anul trecut, din cauza deficitului global de semiconductori, au declarat miercuri trei surse apropiate companiei, impactul fiind cu mult mai mare faţă de cel anticipat anterior, transmite Reuters, citat de news.ro. Lipsa semiconductorilor, utilizaţi de la senzori de frână la servodirecţie şi sisteme de divertisment, i-a determinat pe producătorii de automobile din întreaga lume să reducă sau chiar să suspende producţia, împingând în sus preţurile vehiculelor.

Intr-o uzina RenaultFoto: Renault

Problemele de aprovizionare ar costa Renault, care urmează să-şi publice vânzările din trimestrul al treilea vineri, cu peste o treime mai mult decât cele 220.000 de vehicule pierdute pe care le anticipa la începutul lunii septembrie.

Un purtător de cuvânt al Renault a refuzat să comenteze.

Acţiunile companiei listate la Paris au scăzut miercuri cu aproximativ 4%, în timp ce acţiunile rivalilor europeni Volkswagen, BMW şi Stellantis, toţi obligaţi la rândul lor să reducă producţia, au coborât între 1% şi 4%.

”Previziunile se schimbă tot timpul, dar scăderea va fi între 300.000 şi 400.00 de vehicule”, a spus una dintre surse. Acestea ar reprezenta cel puţin 8% din 3,75 milioane de vehicule vândute de Renault în 2019, înainte de pandemie.

Celelalte două surse au declarat că cifra ar putea fi cuprinsă între 350.000 şi 380.000 de vehicule.

Un analist al Stifel, Pierre-Yves Quemener, a declarat că ar fi ”o realizare” dacă scăderea ar fi limitată la 350.000 de vehicule.