Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă creşterea preţurilor va alimenta inflaţia, mărind în continuare preţurile unor produse esenţiale, cum ar fi alimentele, sau reducând cererea de carburanţi, care sunt o sursă majoră de venituri pentru stat, transmit Reuters și news.ro.

Vladimir Putin in Piata RosieFoto: Dmitry Astakhov / TASS / Profimedia

Preţurile spot ale gazelor au crescut în acest an în Europa de cinci ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cererea globală depăşind oferta în timp ce economiile îşi revin din blocajele provocate de pandemia de coronavirus.

Acest fapt a făcut ca unii producători de electricitate să înceapă să folosească cărbune, în pofida emisiilor mai mari de dioxid de carbon.

”Acest lucru are consecinţe şi pentru noi. Dacă va avea loc o scădere a cererii...acest lucru va afecta companiile noastre producătoare, inclusiv Gazprom”, a spus Putin unor oficiali guvernamentali de rang înalt.

Gazprom, singurul exportator de gaze prin conducte din Rusia, este o piatră de temelie a economiei ruse, alături de producătorii de petrol în frunte cu gigantul de stat Rosneft.

Nu există semne că cererea şi oferta pe piaţa europeană a gazelor se vor echilibra pe termen scurt, a declarat vicepremierul Alexandr Novak la aceeaşi şedinţă.

Putin a spus că preţurile mai mari la gaze ar putea determina, de asemenea, creşterea preţurilor îngrăşămintelor, care, la rândul lor, s-ar adăuga la costurile deja mai mari ale alimentelor.

Inflaţia din Rusia s-a accelerat recent la 7,63%, cel mai înalt nivel din februarie 2016.

"Nu ne interesează o creştere nesfârşită a preţurilor energiei, inclusiv ale gazelor", a spus Putin, care a ordonat recent să fie plătite alte 420 de milioane de dolari pentru ajutoare sociale către gospodăriile ruseşti, pentru a face faţă creşterii preţurilor.

Miercuri, Putin a ordonat, de asemenea, guvernului să vină cu măsuri de protejare a producătorilor agricoli locali, care ar trebui să contribuie la reducerea preţurilor la alimente.

Există aşteptări, pe scară largă, ca banca centrală rusă să majoreze vineri dobânda de politică monetară pentru a şasea oară în acest an, întrucât inflaţia depăşeşte cu mult obiectivul său de 4%.