La zece ani după misiunea NATO condusă de bombardierele franceze de răsturnare a regimului colonelului care s-a aflat la putere timp de peste 40 de ani, Africa subsahariană continuă să fie în haos. Oamenii de afaceri și reprezentanții instituționali care au rămas în țară recunosc deschis acest lucru, potrivit Euronews.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

"Țara a trecut prin mai multe faze. La început, situația a fost bună, dar apoi lucrurile au început să se înrăutățească încetul cu încetul, până în ziua de azi", spune Issam el-Mejri, un om de afaceri. "Au trecut 10 ani de la moartea lui Gaddafi, dar în ţară continuă să domnească o situație de conflict, cauzată de eșecul gestionării crizei", adaugă Abdelfattah Benour, un oficial de la Tripoli.

Cu toate acestea se așteaptă o schimbare. Analistul politic Ahmed al-Rashrash: "Sperăm că alegerile din 24 decembrie vor îmbunătăți calitatea vieții. Putem deveni un stat de drept doar printr-o stabilitate politică și prin mai multă siguranță". Intervenția Franței, cu președintele de atunci Nicolas Sarkozy, nu a fost suficientă. Procesul de pace este în desfășurare de ceva timp, însă persistă diviziuni profunde, citează Rador.