Alegerile prezidențiale din 2020 din SUA au adus cea mai mare participare din istoria țării, în ciuda pandemiei și a eforturilor lui Donald Trump și a aliaților săi de a submina încrederea publicului în sistemul electoral de vot prin corespondență, în special, potrivit AFP.

Dezbatere in Congresul SUAFoto: youtube.com

În ciuda acestui număr fără precedent de alegători, alegerile sunt considerate pe scară largă drept cele mai sigure din istoria electorală din SUA. Cu toate acestea, mai multe state din întreaga țară au luat măsuri în ultimele luni pentru a folosi acuzațiile nefondate de fraudă pentru a promova legi care, potrivit detractorilor lor, vizează restricționarea drepturilor de vot ale minorităților, în special al comunității de culoare și hispanice. Acestea din urmă înclină istoric spre democrați.

"Dreptul la vot este cu adevărat o piatră de temelie a democrației noastre și este atacat astăzi", a declarat senatoarea democrată Patty Murray.

"Stat după stat, aceleași voci ale extremei drepte care pun la îndoială într-un mod nefondat și periculos rezultatele ultimelor alegeri, lucrează acum pentru a submina următoarele, restricționând accesul la urne", adaugă ea.

În Georgia, în sudul Statelor Unite, oamenii care distribuie apă și gustări alegătorilor care așteaptă să voteze pot fi acum urmăriți penal. În Texas, promovarea votului prin poștă de către oficialii electorali este acum interzisă.

Legi similare în alte zeci de state îngreunează accesul la vot, potrivit asociațiilor.

„Aceste legi la nivel de stat vizează adesea alegătorii subreprezentați istoric, în special cei din minorități, precum și cei mai săraci și cei cu dizabilități”, susține Centrul pentru Progresul American.

„Libertatea de vot”

La începutul lunii octombrie, cel puțin 19 state au ratificat 33 de legi care restricționează accesul la vot, conform Centrului Brennon pentru Justiție.

La nivel federal, Senatul trebuie să voteze miercuri pentru a dezbate sau nu un proiect de lege intitulat „Libertatea de vot”, sau „Libertatea de a vota”, un set de măsuri privind dreptul la vot, redistribuirea electorală și finanțarea campaniilor.

Pentru oficialii republicani din Congres noi legi, cum ar fi cerința de a arăta legitimația cu fotografie pentru a vota - o cerință standard în multe țări - este o chestiune de politică.

Printre măsurile propuse de democrați, există o înregistrare automată și posibilă în ziua votului pe listele electorale sau stabilirea unei sărbători legale pentru zilele votului, care au loc întotdeauna într-o zi lucrătoare în Statele Unite State.

Dar, cel mai important, proiectul urmărește să reducă influența banilor în politică, să pună capăt redistribuirii partidelor electorale și să consolideze alegerile în fața interferenței străine.

Democraților le lipsesc cele 60 de voturi necesare în Senat, cu toate acestea, oficialul republican Mitch McConnell își cheamă colegii să respingă „ultima încercare a democraților de a prelua modul în care fiecare american votează în toată țara”.

„Marea minciună” a lui Trump

Alegerile sunt gestionate local în Statele Unite, iar republicanii consideră adesea directivele de la Washington privind procesul electoral de stat ca o intervenție federală nedorită.

Cu toate acestea, asta încearcă să facă Donald Trump de mai bine de un an.

Chiar înainte de înfrângerea sa, și fără minime dovezi, miliardarul s-a angajat într-o cruciadă pentru a convinge milioane de americani că alegerile prezidențiale din 2020 au fost frauduloase.

Presând oficialii electorali din mai multe state să invalideze rezultatele după vot, republicanul a promovat teoriile conspirației pentru a stârni furia în rândul alegătorilor săi, care a culminat cu asaltul de pe Capitol Hill din Washington, pe 6 ianuarie.

Joe Biden a fost investit în funcția de președinte, dar „Marea minciună” a lui Donald Trump, își continuă activitatea de subminare.

Pentru Fiona Hill, fost consilier al lui Donald Trump, totul se reduce la o „lovitură de stat cu încetinitorul”.

În august, un sondaj YouGov a afirmat că două treimi dintre republicani credeau că ultimele alegeri au fost furate de la Donald Trump.

"Alegerile noastre sunt sursa democrației (...). Din păcate, ”Marea minciună” a lui Donald Trump se răspândește ca un cancer printre republicani", s-a lamentat șeful democraților din Senat, Chuck Schumer.