Parchetul din Rwanda a anunțat că a făcut apel în cazul condamnării la 25 de ani de închisoare a lui Paul Rusesabagina, omul a cărui poveste a stat la baza filmului „Hotel Rwanda” și care devenit un critic acerb al președintelui Paul Kagame, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Public, care a solicitat închisoare pe viață pentru Paul Rusesabagina, a făcut apel împotriva deciziilor pronunțate pe 20 septembrie împotriva celor 21 de inculpați, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al procurorului, Faustin Nkusi.

Cunoscut pentru că a permis salvarea a peste o mie de oameni în timpul genocidului din 1994, Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, a fost condamnat pentru că a „fondat și a susținut” Frontul de Eliberare Națională (FLN), grup rebel acuzat că a efectuat atacuri mortale în Rwanda în 2018 și 2019.

Procesul a avut loc în condiții denunțate de organizațiile pentru drepturile omului.

La momentul verdictului, procurorul principal, Aimable Havugiyaremye, își exprimase nemulțumirea Parchetului, „toți inculpații fiind condamnați cu pedepse mai mici”.

Domnul Rusesabagina și-a folosit notorietatea de la Hollywood pentru a da rezonanță globală pozițiilor sale împotriva regimului Kagame.

Locuind în exil din 1996 în Statele Unite și Belgia, țară în care a obținut cetățenia, a fost arestat la sfârșitul lunii august 2020 în Rwanda în circumstanțe tulburi, când un avion care zbura spre Burundi a aterizat în Rwanda, avocații săi denunțând „o răpire”.