Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, a transmis ”recunoștința SUA față de contribuția majoră a României în NATO”, în cadrul întrevederii cu președintele Klaus Iohannis care a avut loc miercuri, la Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

Secretarul american al apararii Lloyd Austin si Klaus Iohannis (Sursa: Presidency )Foto: Hotnews

Oficialul american a punctat importanța cooperării dintre forțele armate române și americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operații din Afganistan.

Potrivit sursei citate, demnitarul american a subliniat și importanța aprofundării Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

De asemenea, Lloyd J. Austin a subliniat hotărârea SUA de a-și menține angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și de a consolida relațiile bilaterale cu România.

Președintele României a oferit asigurări că România va continua să fie un partener strategic și un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică și militară a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre.

Referindu-se la contextul global de securitate, Iohannis a evocat caracterul esențial al unei relații transatlantice solide pentru gestionarea provocărilor comune de securitate.

În context, a punctat impactul evoluțiilor recente din domeniul energetic la nivelul Uniunii Europene, evidențiind eforturile României în direcția diversificării surselor de energie, precum energia nucleară, și a sporirii independenței energetice a țării noastre.