Parlamentarii canadieni sunt obligaţi să se vaccineze antiCOVID-19 pentru a putea avea acces în Camera Comunelor începând cu sfârşitul lunii noiembrie, a anunţat marţi seara preşedintele forului, Anthony Rota, transmite miercuri AFP citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Începând de luni, 22 noiembrie 2021, toată lumea trebuie să fie complet vaccinată împotriva COVID-19 pentru a putea intra în incinta Camerei Comunelor", a anunţat Anthony Rota într-un comunicat.

Această măsură obligatorie se va aplica membrilor Parlamentului şi personalului acestora, dar şi angajaţilor birourilor, jurnaliştilor, contractanţilor şi consultanţilor.

Directiva a fost anunţată la aproximativ o lună după desfăşurarea unei campanii electorale în timpul căreia vaccinarea obligatorie a candidaţilor a fost deseori adusă în discuţie.

Premierul Justin Trudeau, care a anunţat săptămâna trecută că îşi va prezenta membrii cabinetului pe 26 octombrie şi că activităţile parlamentare vor fi reluate pe 22 noiembrie, s-a exprimat în favoarea vaccinării obligatorii pentru candidaţii liberali.

Alte partide politice i-au urmat exemplul, dar liderul Partidului Conservator, Erin O'Toole, nu a făcut din vaccinare un criteriu de selecţie a candidaţilor şi a refuzat să spună câţi dintre aceştia sunt vaccinaţi. La alegerile din 20 septembrie, partidul său a câştigat 119 din cele 338 de mandate din Camera Comunelor.

În anunţul făcut de Anthony Rota se precizează că persoanele care nu se pot vaccina anti-COVID-19 din motive medicale vor avea alternativa de a prezenta un rezultat negativ recent la un test antigenic rapid.

Parlamentul canadian rămâne închis pentru vizitatori, iar obligaţia de a purta mască a fost prelungită până în ianuarie 2022.