Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a acuzat marţi, 19 octombrie, Rusia că este un "obstacol" pentru pace în Ucraina, acuzând Moscova că destabilizează regiunea Mării Negre. "Cerem Rusiei să pună capăt ocupării Crimeii şi să înceteze să prelungească războiul în estul Ucrainei şi activităţile sale destabilizatoare în Marea Neagră şi de-a lungul frontierelor ucrainene", a afirmat Lloyd Austin., potrivit Le Figaro.

Lloyd AustinFoto: Pete Marovich / Zuma Press / Profimedia

"Rusia a început acest război şi Rusia este un obstacol pentru rezolvarea sa paşnică, a adăugat el la o întâlnire la Kiev cu omologul lui ucrainean, Andri Taran.

Ucraina se confruntă din 2014 cu un război cu separatişti pro-ruşi, văzut în mare măsură ca fiind manipulaţi de Moscova. Acest conflict care a izbucnit la câteva săptămâni după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a făcut peste 13.000 de morţi.

Lloyd Austin face în prezent o vizită în jurul Mării Negre. El a fost deja luni în Georgia, o altă fostă republică sovietică ce doreşte, ca şi Ucraina, să adere la NATO. Va merge după aceea în România, care e deja membră a Alianţei. El a declarat marţi că acest turneu este important pentru a întări cooperarea ţărilor din regiune în faţa activităţilor Rusiei. "Această regiune rămâne crucială pentru noi", a declarat el, în vreme ce mai multe ţări occidentale se îngrijorează de un dezinteres crescând al Washingtonului faţă de Bătrânul Continent în folosul zonei indo-pacifice.

rrrrrrrrrrr "A respinge agresiunea rusă"

Ministrul ucrainean al apărării, Andri Taran, a spus că are în continuare încredere în americani. "Nu avem nicio îndoială privind sprijinul partenerului nostru strategic. Statele Unite înţeleg importanţa luptei Ucrainei pentru independendenţa sa şi pentru a respinge agresiunea rusă", a estimat el. La sfârşitul lunii august, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi Andri Taran au fost la Washington, unde preşedintele Joe Biden le-a promis să sprijine Ucraina faţă de Rusia. Volodimir Zelenski a plecat cu promisiunea unui ajutor militar suplimentar de 60 de milioane de dolari, în special rachete antitanc. O parte din acest ajutor a fost livrat luni Kievului.

Potrivit lui Joe Biden, din 2014, Statele Unite au alocat cel puţin 2,5 milioane de dolari ajutor pentru forţele armate ucrainene, din care peste 400 de milioane doar în 2021. În schimb, Washingtonul insistă pentru ca Kievul să aprofundeze reformele în armată şi în industria militară, în special pentru a elimina corupţia, care rămâne endemică în Ucraina, considerată ţara cea mai săracă din Europa.

Căutarea unei guvernanţe mai bune în Ucraina este un obiectiv susţinut de occidentali de ani de zile. Aceste reforme sunt menite să ducă la o colaborare întărită cu NATO, la care Kievul doreşte să adere. Dar europenii şi americanii s-au arătat până acum puţin doritori să accelereze integrarea Ucrainei în Alianţă. (Rador)