Marea Britanie și-a promovat marți „revoluția sa verde” la un summit care reunește investitori și multinaționale, în speranța de a colecta miliarde de dolari pentru finanțare cu câteva zile înainte de COP26, conferința mondială privind clima de la Glasgow, scrie AFP.

Bill Gates si Boris JohnsonFoto: Leon Neal / PA Images / Profimedia Images

„Iată planul: o revoluție industrială verde, stimulată de noile libertăți ale Brexitului”, s-a lăudat premierul Boris Johnson în fața unei audiențe formată din lideri din domenii diferite, inclusiv a celor din fondurile de investiții Blackstone și Blackrock, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) Ngozi Okonjo-Iweala sau miliardarul Bill Gates.

"Înțeleg că 24 de miliarde de dolari sunt strânși în această cameră: sunteți bineveniți în Marea Britanie", a glumit el.

Marea Britanie organizează COP26 în Scoția începând cu 31 octombrie, iar guvernul britanic intensifică anunțurile.

Dar organizația pentru justiție socială Global Justice Now a denunțat un summit despre care spune că este asemănător cu „spălarea verde” și oferă doar „soluții false” la criza climatică.

Compania britanică de energie Drax Group, care operează cea mai mare centrală electrică pe cărbune, care încă funcționează în Regatul Unit, se află în special în vizorul ONG-ului, care susține că aceasta din urmă „a emis mai multe emisii decât Ghana în 2019”.

Și patru bănci invitate și administratori de active - BlackRock, JP Morgan Chase, Goldman Sachs și Barclays - „au investit în total 173 miliarde de dolari în combustibili fosili în ultimii ani”, denunță și Global Justice Now.

Parteneriat cu Bill Gates

Londra a anunțat marți acorduri de investiții străine în valoare totală de 9,7 miliarde de lire sterline pentru a susține această „creștere verde”, inclusiv un proiect eolian masiv.

Aceste 18 acorduri ar trebui să permită crearea a „cel puțin 30.000 de locuri de muncă” și „sprijinirea creșterii în sectoare cheie, cum ar fi energiile eoliene sau bazate pe hidrogen, locuințe durabile, captarea și stocarea CO2”, a spus el.

Boris Johnson și Bill Gates au anunțat, de asemenea, un parteneriat de zece ani de 400 de milioane de lire sterline, din care jumătate a fost asigurat de un program de investiții condus de miliardari și cealaltă jumătate de guvernul britanic, pentru a finanța „următoarea generație de tehnologii de energie curată”.

Guvernul britanic se va alătura proiectului Breakthrough Energy Catalyst al lui Gates care țintește să accelereze dezvoltarea de energie verde ca parte a obiectivului de a atinge zero emisii nete de carbon până în 2050.

Breakthrough Energy Catalyst vizează mai multe domenii tehnologice: hidrogenul verde, stocarea de energie pe termen lung, combustibili sustenabili pentru aviație și sisteme pentru captarea dioxidului de carbon din atmosferă.

Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a cerut marți instituțiilor internaționale să armonizeze prețurile la carbon, „care variază de la mai puțin de un dolar pe tonă în Ucraina la peste 130 de dolari în Suedia”, spunând că „pentru companii, este un coșmar pentru a lucra cu aceste oferte ".

Investiții chinezești

Premierul britanic Boris Johnson a mai spus marți că nu intenționează să „excludă” investițiile chinezești în Marea Britanie, într-un interviu pentru Bloomberg News. Un proiect de stocare a bateriei de 50 de megawați de la grupul Huaneng se numără printre anunțurile de marți.

„Asta nu înseamnă că ar trebui să fim naivi” în probleme precum 5G sau programul nuclear, a adăugat el.

Guvernul britanic și-a clarificat marți strategia de a atinge neutralitatea carbonului în 2050.

Printre măsurile anunțate se numără 120 de milioane de lire sterline dedicate dezvoltării proiectelor nucleare „pentru decarbonizarea producției de energie electrică”, pe care guvernul britanic o dorește complet fără CO2 până în 2035.

De asemenea, Londra folosește cu 350 de milioane de lire sterline mai mult pentru dezvoltarea vehiculelor electrice și 180 de milioane pentru cel al combustibililor mai puțin poluanți pentru aviație.

De asemenea, sunt lansate subvenții pentru a ajuta la înlocuirea cazanelor pe gaz cu sisteme mai puțin poluante, cum ar fi pompele de căldură, ca parte a unui program de 3,9 miliarde de lire sterline pentru „decarbonarea” clădirilor.

Citește și: