Un grup de supraviețuitori ai otrăvirii în masă cu ulei de rapiță din urmă cu patru decenii au spus marți că au ocupat muzeul El Prado din Madrid și se vor sinucide dacă guvernul nu răspunde la revendicările lor în următoarele ore.

Protest la El PradoFoto: Cadena SER

UPDATE 14.43 Poliția a arestat doi dintre protestatri, iar ceilalți au plecat din muzeu pe la orele prânzului, a spus Asociația ”Încă suntem în viață” ce apără victimele. Aceștia protestau față de ”umilința” și ”abandonarea” la care îi supunea guvernul, potrivit Asociației.

Police detained two of the protesters and the others left the museum around noon, the association "We Are Still Alive", which defends victims, told Reuters. They were protesting against the "humiliation" and "abandonment" from the government, the association said on its Twitter account.

---------------

”La șase ore după ce am venit aici vom începe să înghițim pilulele”, au spus protestatarii pe pagina de Twitter a asociației victimelor acestui caz ce a afectat mii de oameni în 1981.

În mesaj, ei cer intervenția premierului spaniol Pedro Sanchez pentru ajutorarea unuia dintre cele mai mari scandaluri de otrăvire alimentară din lume.

Mii de spanioli au fost afectați de boli pulmonare care au fost ulerior legate de consumul de ulei de rapiță procesat pentru gătit. Alte câteva mii au suferit de simptome grave pe viață din aceeași cauză.

Site-ul de știri Cadena SER a publicat o fotografie cu cinci protestatari, inclusiv unul într-un scaun cu rotile, în fața ”Las Meninas”, o celebră pictură a lui Diego Velazques.

Reuters precizează că nu a reușit să contacteze încă vreun reprezentant al muzeului El Prado, care să confirme informația.