Grupul de presă Axel Springer a anunțat luni că l-a demis pe redactor-șef al tabloidului german Bild, Julian Reichelt, din funcția sa, acuzat de „comportament defectuos” în legătură cu o relație intimă în cadrul redacției ziarului cel mai citit din țară, potrivit AFP.

Julian ReicheltFoto: Wikipedia

Julian Reichelt a făcut obiectul mai multor plângeri pentru hărţuire morală şi abuz de autoritate.

"Ca parte a investigațiilor recente din presă, noi dovezi ale comportamentului incorect al lui Julian Reichelt au ajuns în atenția companiei", a scris grupul într-un comunicat.

Jurnalistul în vârstă de 41 de ani aflat în fruntea redacției Bild a făcut obiectul unei anchete interne în primăvară, în special fiind suspectat că a promovat femei cu care a avut relații, înainte de a le concedia.

Julian Reichelt a cerut să fie temporar suspendat din funcţie.

El fusese reintegrat în funcțiile sale la sfârșitul lunii martie, de data aceasta în tandem cu un jurnalist. Acesta „a recunoscut amestecul de relații profesionale și private, dar a negat (orice hărțuire) sub jurământ”, a indicat apoi grupul.

Dar conducerea lui Axel Springer a declarat luni că „au aflat că Julian Reichelt încă nu separă în mod clar afacerile private și profesionale și că a spus lucruri false despre asta în fața consiliului de administrație”.

Cel mai citit ziar din Germania nu detaliază faptele precise pretinse împotriva puternicului său editor, o figură controversată în lumea jurnalistică.

O investigație a New York Times publicată duminică pare să fi precipitat decizia grupului Springer.

Potrivit acestuia din urmă, Reichelt a promovat în mod special într-o poziție de responsabilitate o tânără jurnalistă cu care a avut o aventură.

„Dacă vor afla că am o aventură cu o stagiară, îmi voi pierde slujba”, i-a spus Julian Reichelt în noiembrie 2016, conform comentariilor pe care le-a raportat comisiei interne de anchetă citate de New York Times.

Reichelt va fi înlocuit în funcțiile sale de Johannes Boie, până atunci redactor-șef al săptămânalului conservator „Welt am Sonntag”.

Cu aproximativ 2 milioane de exemplare, Bild, fondată în 1952, s-a bazat pe știri, sport și știri despre celebrități pentru a deveni cel mai important cotidian din Germania.

Axel Springer a anunțat în august preluarea site-ului american de știri Politico, cea mai mare achiziție din istoria sa, ca parte a strategiei sale de dezvoltare digitală.