Generalul Colin Powell, fost secretar de stat al SUA și șef de stat major al armatei americane, a murit din cauza complicațiilor provocate de Covid-19, anunță pagina sa de Facebook.

Colin PowellFoto: Democratic National Convention / Capital Pictures / Profimedia

Colin Powell avea 84 de ani. Acesta era vaccinat complet împotriva bolii, precizează familia în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

General de 4 stele, Powell a fost șeful statului major reunit al Statelor Unite în timpul președintelui George H.W. Bush în timpul Războiului din Golf din 1991, când forțele internaționale conduse de americani au expulzat armata irakiană din Kuwait.

Powell, un republican moderat, a servit ulterior ca secretar de stat sub președintele George W. Bush.

În cariera sa, Powell a fost și consilier pe probleme de securitate națională al lui Ronald Reagan.

Primul afroamerican devenit secretar de stat al SUA

Powell, fost şef al Statului Major Interarme al armatei americane în timpul preşedinţiei lui Bush tatăl (1989-1993), a fost primul afro-american desemnat în fruntea diplomaţiei americane în anul 2001 sub mandatul lui George W. Bush.

Considerat drept unul din eroii războiului din Golful Persic, Powell s-a opus iniţial invaziei americane în Irak, deoarece considera că Saddam Hussein nu deţine arme de distrugere în masă.

În final şi-a schimbat părerea susţinând un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Acea decizie a fost, aşa cum el însuşi a declarat câţiva ani mai târziu, unul din punctele cele mai sumbre ale carierei sale.

Colin Powell, nevoit să dea explicații despre corespondența cu Corina Crețu

Colin Powell a vizitat de mai multe ori România. Între înaltul oficial american și Corina Crețu, acum europarlamentar, a existat o legătură strânsă ce a devenit publică după ce hackerul Guccifer i-a spart contul de email Corinei Crețu și a dezvăluit corespondența dintre cei doi.

Colin Powell a fost nevoit să ofere clarificări despre relația sa cu Corina Crețu insistând că nu i-a fost necredincios soției sale, Alma.

În corespondența pe email, Crețu îl numește pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vieții mele" și sugerează o poveste de dragoste mai veche, potrivit presei americane din acea perioadă.

Powell a declarat că a cunoscut-o pe Crețu la începutul anilor 2000, în timp ce era secretar de Stat al fostului președinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al președintelui României Ion Iliescu. El a subliniat că s-au întâlnit personal "o dată sau de două ori".