Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va fi prezent în România miercuri, prilej cu care va vorbi despre rolul României în NATO şi în regiunea Mării Negre, a declarat, luni, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.

Lloyd AustinFoto: Pete Marovich / Zuma Press / Profimedia

"Săptămâna aceasta, miercuri, vom primi vizita secretarului Apărării din Statele Unite, şeful Pentagonului, ocazie cu care vom releva toate aceste elemente definitorii ale Parteneriatului Strategic", a afirmat Ciucă.

În context, el a amintit de foaia de parcurs pentru următorii zece ani semnată de Guvernele României şi SUA în 2020.

"Toate aceste subiecte pe care le vom avea pe agenda întâlnirii vin să concretizeze rolul pe care ţara noastră îl joacă în interiorul Alianţei şi în regiune şi, de asemenea, vin să identifice elementele reale şi făcubile", a arătat Ciucă.

El a subliniat că vizita este şi o confirmare a nevoii de "a continua implicarea solidă în ceea ce priveşte conceptul NATO pe linia întăririi apărării şi descurajării pe Flancul estic".

Lloyd Austin face un turneu în regiunea Mării Negre

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a început, duminică, un turneu în regiunea Mării Negre pentru a întări alianţele cu ţările supuse presiunii ruse şi pentru a exprima recunoştinţa SUA pentru contribuţia lor la războiul din Afganistan timp de două decenii, relatează AFP.

Lloyd Austin se va deplasa în Georgia, România şi Ucraina, înainte de a participa la summitul miniştrilor Apărării ai NATO, care va fi organizat cu prezenţă fizică la Bruxelles pe 21 şi 22 octombrie.

"Noi dăm asigurări şi întărim suveranitatea ţărilor care se află în prima linie a agresiunii ruse", a declarat presei un înalt responsabil american din domeniul apărării înainte de călătorie.

Şeful Pentagonului le va mulţumi partenerilor săi pentru contribuţiile lor, precum şi pentru pierderile importante pe care le-au suferit în cadrul forţelor coaliţiei în Afganistan timp de două decenii, înainte de retragerea precipitată a SUA în acest an.

Aflate în zona Mării Negre, unde Rusia a încercat să-şi extindă influenţa şi să împiedice expansiunea Alianţei Nord-Atlantice, cele trei ţări sunt pe orbita NATO, România ca membră cu drepturi depline şi Georgia şi Ucraina ca state partenere.

Georgia speră ca vizita lui Lloyd Austin să contribuie la avansarea dosarului său de aderare la NATO.

Va fi vorba despre un "alt mesaj clar al SUA în favoarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, a dezvoltării sale stabile şi democratice şi a obiectivelor euro-atlantice ale ţării", a declarat ministrul de Externe, David Zalkaliani.

Înaltul oficial american se va întâlni cu președinții României și Ucrainei

În Ucraina, Lloyd Austin se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi ministrul Apărării, Andrii Taran, care s-au deplasat împreună la Washington la începutul lui septembrie pentru a-şi pleda cauza pe lângă preşedintele Joe Biden în favoarea aderării lor la NATO.

În România, secretarul american al Apărării se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul interimar al Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, într-un context de nouă criză politică în ţară, notează AFP.

Lloyd Austin va încheia săptămâna la sediul NATO din Bruxelles, unde relaţiile cu SUA, deteriorate în timpul precedentei administraţii a lui Donald Trump, au primit o nouă lovitură luna trecută, când Australia a anulat un mega-contract cu Franţa pentru a anunţa un parteneriat strategic cu SUA şi Regatul Unit, provocând o importantă criză diplomatică. (Agerpres)