​Ministerul de externe al Chinei a declarat luni că țara sa a testat un vehicul spațial în luna iulie, nu o rachetă hipersonică, informație dezvăluită în exclusivitate de Financial Times weekendul acesta.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Jurnaliștii de la Financial Times au publicat sâmbătă o investigație legată de acest subiect, citând cinci persoane familiare cu testul atribuit Beijingului.

Financial Times a relatat că racheta ce are capacitatea de a transporta un focos nuclear a fost lansată în spațiu și a înconjurat Pământul înainte de a cădea înapoi la sol, ratându-și ținta cu o distanță de aproximativ 40 de kilometri.

FT a afirmat de asemenea că testul „a luat prin surprindere” serviciile de informații americane.

„Nu a fost o rachetă, a fost un vehicul spațial”, a declarat luni Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez, când a fost întrebat de subiect.

Acesta a adăugat că testul „a fost unul de rutină” care a vizat tehnologia de reutilizare a vehiculului care „poate oferi o metodă ieftină și convenabilă pentru oameni de a călători în spațiu”.

Oficialul chinez a mai declarat că numeroase companii au desfășurat testări similare și că testul a avut loc în luna iulie, nu în august, cum a relatat Financial Times.

Citește și: