Planul de relansare economică post-Covid al Bulgariei a ajuns în sfârșit la Bruxelles, acesta incluzând 59 de proiecte de investiții și 46 de reforme, relatează Euractiv.

BulgariaFoto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images

PNRR-ul Bulgariei a fost aprobat de guvernul interimar de la Sofia joia trecută și trimis formal Comisiei Europene o zi mai târziu.

Vicepremierul pentru fonduri Europene Atanas Pekanov a explicat că 12,9 miliarde de leve (6,5 miliarde de euro) vor ajunge în economia bulgară în următorii ani.

Redactarea planului a început sub fostul premier bulgar Boiko Borisov însă la sfârșitul mandatului acestuia, în luna mai, partidul său GERB a refuzat să îl trimită Comisiei Europene.

PNRR-ul bulgar, puternic criticat de analiști și mediul de afaceri, a fost revizuit de noul cabinet interimar de la Sofia.

Potrivit lui Pekanov, acesta este acum „un program pentru investiții pe termen lung și reforme care vor face economia bulgară mai puternică și competitivă”.

Acesta a criticat dur alte instituții despre care a spus că doresc să blocheze orice tentativă de reformă, dând exemplu în acest sens Consiliul Juridic Suprem.

„Unor instituții le place ordinea existentă și situația de status quo. Dar reformele sunt un moment cheie pentru a ne asigura că economia și țara noastră se dezvoltă în pas cu vremurile. Chiar dacă unele reforme sunt dureroase, trebuie să le facem, încrezători că mergem înainte”, a declarat acesta.

Pekanov a adăugat că munca legată de plan este departe de a fi încheiată și că negocierile oficiale cu executivul UE urmează să înceapă.