Cancelarul german Angela Merkel l-a salutat încă o dată, sâmbătă, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, "un partener important" pe care ea l-a apărat adesea în Europa, scrie AFP.

Merkel si Erdogan (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Sosită vineri, cancelarul, care întreprinde un turneu de adio după 16 ani în fruntea celei mai puternice puteri economice europene, a fost primită la Tarabya, una dintre reşedinţele prezidenţiale cele mai spectaculoase de pe Bosfor, la Instanbul, unde a fost invitată la dejun.

"Am fost uneori critică faţă de evoluţiile la care am asistat în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor individuale", a recunoscut ea într-o conferinţă de presă după întâlnire. "Singurul lucru pe care îl pot spune, este că va fi la fel şi cu viitorul cancelar: relaţia dintre Turcia şi Germania va continua, cu părţile sale bune şi rele", a promis ea.

De celalată parte, preşedintele Erdogan, care i-a mulţumit de două ori "dragii prietene" Angela Merkel, s-a arătat îngrijorat de urmări: "Nu este niciodată uşor să lucrezi cu o coaliţie" ca cea care se anunţă în Germania pentru formarea viitorului guvern, a estimat el.

De-a lungul celor 16 ani în fruntea Germaniei, şi în ciuda divergenţelor serioase, de exemplu tensiuni după puciul din 2016 în Turcia, Merkel s-a asigurat întotdeauna că menţine uşa deschisă între Berlin şi Ankara şi că evită ca Europa să nu le închidă pentru marele său vecin.

Partener esenţial în Europa al Turciei, Germania, unde locuiesc trei milioane de persoane de origine turcă, potrivit ultimelor estimări oficiale, a intervenit de mai multe ori în favoarei Ankarei în condiţiile în care relaţiile se degradează cu Uniunea Europeană.

Preşedintele turc a vorbit sâmbătă şi despre faptul că ţara sa a devenit o "gazdă" pentru refugiaţi, dintre care 3,5 miliaoane de sirieni şi 300.000 de afgani primiţi în prezent pe teritoriul său.

Cancelarul a lăudat această sarcină "importantă" şi garantează că "susţinerea europeană pentru Turcia va continua": "Pentru că vrem să punem capăt traficului de fiinţe, susţinerea UE este necesară: am acordat deja 4,5 miliarde de euro din cele 6 miliarde" convenite. (News)