Premierul ceh Andrej Babis a anunţat vineri, într-un interviu radiofonic, că este pregătit să predea puterea blocului partidelor de opoziţie care împreună pot forma o majoritate în urma alegerilor legislative desfăşurate weekendul trecut, relatează agenţia CTK, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Andrej BabisFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

O alianţă de centru-dreapta alcătuită din Partidul Democratic Civic TOP 09 şi Uniunea Creştin-Democrată a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de mandate în legislativ, în timp ce partidul lui Babis, ANO, are 27,14% şi 71 de mandate. Împreună cu Partidului Piraţilor (antisistem) şi cu mişcarea centristă a Primarilor şi Independenţilor (STAN), respectiva alianţă poate forma o coaliţie care să deţină 108 din cele 200 de mandate în legislativ.

Preşedintele Milos Zeman, internat acum în spital, sugerase că îi va da lui Babis prima şansă de a forma noul guvern. Acesta din urmă a spus vineri în acel interviu că va declina desemnarea.

Ancheta internaţională "Pandora Papers" a dezvăluit cu câteva zile înaintea alegerilor legislative din Cehia că Babis a folosit bani din companiile sale offshore pentru a finanţa achiziţia de proprietăţi în sudul Franţei în 2009, între care un castel. El a calificat aceste acuzaţii drept o campanie de defăimare împotriva sa.

Andrej Babis, al cincilea cel mai bogat om din Republica Cehă şi acuzat de fraude cu fonduri europene, părea favoritul alegerilor, dar în final le-a pierdut. Partidul său centrist ANO, descris de multe media drept ''populist'', a condus un guvern minoritar împreună cu social-democraţii şi cu susţinerea Partidului Comunist, care la alegerile din 8-9 octombrie nu a mai trecut pragul electoral de 5%.