Ministerul rus al apărării a convocat atașatul militar american, după ce Rusia a declarat că una dintre navele sale militare a alungat un distrugător american care a încercat să încalce apele teritoriale rusești în timpul exercițiilor navale ruso-chineze în Marea Japoniei vineri, relateză Reuters.

distrugator rus Admiral Tributs Foto: Captura Wikipedia

Atasatului i s-a spus despre „acțiunile neprofesionale” ale echipajului distrugătorului Chafee, despre care armata rusă a spus că „a încălcat grosolan legile internaționale privind prevenirea coliziunilor navelor pe mare”.

Ministerul rus al apărării a declarat că echipajul unei nave antisubmarine rusești, Admiral Tributs, a transmis prin avertizare către USS Chafee că se afla „într-o zonă închisă navigației din cauza exercițiilor de artilerie”.

”Distrugătorul american nu și-a schimbat cursul și, în schimb, a ridicat steaguri indicând că se pregătește să lanseze un elicopter de pe puntea sa, ceea ce înseamna că nu își putea schimba cursul și viteza, a declarat ministerul rus într-un comunicat.

"Acționând în conformitate cu regulile internaționale de navigație, Admiral Tributs și-a stabilit un curs pentru a-l alunga pe intrus din apele teritoriale rusești", a spus acesta.

În cele din urmă, Chafee a schimbat cursul când cele două nave erau la mai puțin de 60 de metri distanță, a spus acesta.