O comisie parlamentară de anchetă a inițiat joi proceduri pentru „obstrucționarea activității Congresului” împotriva lui Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump care refuză să participe la investigațiile sale asupra asaltului de la Capitoliu, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bannon a fost convocat joi în fața acestui comitet special al Camerei Reprezentanților care investighează rolul fostului președinte republican în atacul susținătorilor săi împotriva sediului Congresului din 6 ianuarie, când oficialii aleși certificau victoria lui Joe Biden în alegeri prezidentiale. Dar nu s-a prezentat în fața acestora.

„Domnul Bannon a refuzat să coopereze”, a comentat democratul Bennie Thompson, care conduce această comisie criticată de Donald Trump și aliații săi.

"Comisia specială nu va tolera acest dispreț pentru misiunile sale și vom lua măsuri pentru a ne asigura că domnul Bannon face obiectul unei proceduri penale pentru obstrucționarea activității Congresului", a adăugat oficialul într-o declarație.

Membrii comisiei se vor întâlni marți seară pentru a adopta în mod formal detaliile plângerii lor.

Acest lucru va trebui apoi votat în sesiune plenară în Cameră, unde democrații sunt majoritari, în vederea transmiterii acesteia către ministrul justiției.

Merrick Garland va decide dacă îl va acuza pe Bannon, care teoretic ar putea fi condamnat la un an de închisoare.

Bannon, în vârstă de 67 de ani, a fost unul dintre arhitecții campaniei prezidențiale de succes a lui Donald Trump în 2016, înainte de a fi alungat de miliardarul republican. În ultimele zile ale mandatului său, președintele i-a acordat aministia, punând capăt urmăririi penale pentru delapidare.

Deși nu a deținut nicio funcție oficială pe 6 ianuarie, el pare să fi vorbit despre protestul din 6 ianuarie cu președintele în zilele premergătoare asaltului, potrivit comisiei.

Pe lângă acest consilier, alte patru rude ale lui Donald Trump au primit citații de la comisia specială, cerând documente sau mărturia lor.

Fostul președinte le-a cerut să nu se conformeze, invocând dreptul executivului de a păstra anumite informații secrete.

Dar pentru democrați, această prerogativă se aplică doar președintelui în funcție.

Dezbaterea juridică ar trebui să aibă loc în instanțe și ar putea încetini activitatea comisiei.