Mii de georgieni au demonstrat, joi, în centrul capitalei Tbilisi, pentru eliberarea fostului preşedinte pro-occidental Mihail Saakaşvili, care a fost încarcerat după revenirea din exil pe 1 octombrie.

Manifestatie in Georgia pentru eliberarea lui SaakashviliFoto: Captura YouTube

La demonstraţie au participat cel mai mare număr de persoane de când a fost arestat Saakaşvili, pentru abuz de putere şi ascunderea dovezilor pe vremea când era preşedinte, acuzaţii despre care acesta afirmă că sunt motivate politic, relatează News.ro citând Reuters.

Saakashvili, care a intrat în greva foamei în închisoare pe 1 octombrie, s-a adresat mulţimii într-o declaraţie scrisă citită pe o scenă de avocatul său.

„Este timpul să salvăm Georgia acum, de aceea trebuie să fim împreună... Această Cartagină a răului, trădării şi asupririi va cădea cu siguranţă”, a scris fostul preşedinte, referindu-se la oraşul antic distrus de război.

Multe steaguri naţionale georgiene au fost văzute deasupra mulţimii, iar unii au ţinut şi steaguri ale Uniunii Eueopene.

Politicianul care a condus Revoluţia Trandafirilor în 2003, care a pus capăt preşedinţiei lui Eduard Şevardnaze, este un personaj important pentru membrii opoziţiei, dar luat în derâdere de către detractorii săi din partidul de guvernământ al Georgiei.

A doua zi după arestarea lui Saakalvili, partidul de opoziţie Mişcarea Naţională Unită, fondat de fostul preşedinte, a primit 30,7% din voturi la alegerile municipale, pierzând în faţa partidului Visul Georgian, care a câştigat 46,7%.

Nika Melia, preşedintele UNM, urmează să participe la turul doi al alegerilor primare din Tbilisi din 30 octombrie, despre care Saakaşvili a afirmat în declaraţia sa că va fi ultimul pas către înlăturarea regimului de guvernământ.