Guvernul polonez a acuzat joi Rusia că oferă sprijin logistic Belarusului pentru alimentarea valului de migranţi care încearcă să treacă graniţa Poloniei dinspre Belarus şi a descris această acţiune a Moscovei drept un plan de „agresiune împotriva Poloniei”.

Migranti la granita dintre Polonia si BelarusFoto: Maciej Luczniewski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În opinia guvernului (polonez), criza migratorie se desfăşoară cu un mare sprijin din partea Federaţiei Ruse, deşi Moscova nu doreşte să fie văzută ca fiind asociată cu această problemă”, a declarat Stanislaw Zaryn, purtător de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile speciale poloneze, relatează EFE și Agerpres.

„Moscova este unul dintre centrele de transport aerian” folosite de migranţii care apoi ajung la frontiera poloneză, iar „reţeaua logistică a liniilor de cale ferată ruse conectate cu oraşele din regiunea vestică a Belarusului a fost schimbată în septembrie”, remarcă oficialul polonez. „Avem date concrete despre participarea Rusiei la ceea ce se întâmplă”, a asigurat el.

Acesta a făcut o legătură şi cu recentele manevre militare ruso-belaruse „Zapad”, susţinând că Varşovia are dovezi că „ruta migratorie a fost organizată în timpul acestor manevre”.

Această chestiune, mai spune purtătorul de cuvânt polonez, trebuie privită ca parte a „acţiunilor agresive” desfăşurate de Rusia şi care mai cuprind „propaganda contra Poloniei şi atacurile informatice ale hackerilor” sau „manipularea preţului gazelor pentru a şantaja UE şi a obţine darea în folosinţă cât mai repede a gazoductului Nord Stream 2”.

Pentru a opri valul de migranţi ilegali ce doresc să ajungă în UE orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile europene, Polonia a desfăşurat la frontiera belarusă 10.000 de membri ai forţelor de securitate, dintre care 6.000 de militari.

Guvernul polonez a început pe de altă parte să fie criticat de Bruxelles şi de ONG-uri pentru respingerea migranţilor şi tratamente inumane asupra acestora. Comisia Europeană i-a convocat joi pe ambasadorii polonez, leton şi lituanian la o discuţie asupra situaţiei migranţilor blocaţi la frontiera belarusă. La sfârşitul lunii septembrie Amnesty International a difuzat o investigaţie cu imagini din satelit, care potrivit acestei ONG arată cum autorităţile poloneze împing cu forţa şi în mod ilegal un grup de 32 de refugiaţi afgani către partea belarusă a graniţei.

Ministerul de Externe polonez l-a convocat tot joi pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei belaruse la Varşovia, după ce poliţia poloneză a găsit la graniţă un migrant decedat, diplomatul din Belarus fiind convocat şi săptămâna trecută, când asupra unor soldaţi polonezi care patrulau la frontieră s-au tras focuri de armă dinspre partea belarusă a graniţei.