La Roma, capitala Italiei, va fi inaugurată pe 26 octombrie, într-o ceremonie oficială, o stradă care va purta numele scriitorului columbian Gabriel García Márquez, pentru a i se aduce un omagiu laureatului cu premiul Nobel pentru Literatură, care a trăit în acest oraş în anii 1950, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Roma, ItaliaFoto: PublicDomainPictures.net

La omagiul dedicat scriitorului, unde vor fi invitaţi muzicianul columbian Camilo Molina şi flautistul italian Andrea Griminelli, vor participa ministrul columbian pentru relaţii externe, Marta Lucía Ramírez, alături de ambasadoarea Columbiei în Italia, Gloria Isabel Ramírez.

Primăria Romei a susţinut iniţiativa dedicării acestei străzi, din apropierea parcului Villa Borghese, lui García Márquez datorită „influenţei Italiei în opera lui Gabo, şederii sale în acest oraş şi fascinaţiei exercitate de neorealism şi de cultura italiană care i-au servit ca inspiraţie pentru consolidarea stilului său literar”, notează Ambasada Columbiei într-un comunicat.

Gabriel García Márquez a venit la Roma în 1955, în calitate de corespondent al publicaţiei El Espectador, pentru a informa despre starea sănătăţii papei Pius al XII-lea şi a rămas mai mult de un an în acest oraş pentru a studia cinematografia, fapt ce i-a consolidat relaţia sa cu „cea de-a şaptea artă”.

Ambasadoarea Columbiei a declarat că „este o onoare şi un mare succes” faptul că unui scriitor din ţara sa i se aduce un asemenea omagiu la Roma, un oraş unde, a spus ea, Gabo s-a „simţit ca acasă”.