Curtea Supremă a Statelor Unite a părut miercuri în favoarea restabilirii pedepsei cu moartea pentru autorul atentatului mortal al Maratonului Boston din 2013, caz care relevă contradicțiile președintelui Joe Biden în materia pedepsei capitale, potrivit AFP.

Amy Coney BarrettFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Guvernul democrat ”a declarat un moratoriu asupra execuțiilor federale, dar tu aperi pedeapsa cu moartea” pentru Djokhar Tsarnaev, a remarcat în timpul ședinței magistratul conservator Amy Coney Barrett, propusă de Trump la Curtea supremă.

"Dacă veți câștiga, el va fi condamnat să trăiască sub amenințarea unei pedepse cu moartea pe care guvernul nu intenționează să o aplice", a continuat ea cu reproșurile pentru reprezentantul Ministerului Justiției. „Mi se pare greu să înțeleg obiectivul”.

„Cerem ca decizia motivată” a juraților care au impus pedeapsa cu moartea să fie respectată deoarece „împreună cu fratele său, a ucis și mutilat sute de oameni nevinovați”, a replicat acesta .

În 2013, Dzhokhar Tsarnaev, un tânăr student de origine cecenă, a plasat două bombe artizanale împreună cu fratele său mai mare Tamerlan lângă linia de sosire a maratonului din Boston, omorând trei persoane, inclusiv un copil de opt ani și rănind 264.

Identificați de camerele de supraveghere, cei doi frați fugiseră, ucigând un ofițer de poliție în timpul urmăririi lor. La trei zile după atac, cel mai mare dintre frați a fost împușcat în timpul unei confruntări cu poliția.

Djokhar Tsarnaev a fost găsit rănit, ascuns într-o barcă. Scrisese pe un perete că vrea să-i răzbune pe musulmanii uciși în Irak și Afganistan.