OMS a dezvăluit miercuri echipa de oameni de știință responsabili cu studierea noilor agenți patogeni și prevenirea viitoarelor pandemii, o sarcină grea care urmează să fie efectuată sub umbra grea a investigației privind originile Covid-19, care este călcată în picioare, potrivit AFP.

Christian DrostenFoto: Profimedia Images

În ultimii ani, un număr tot mai mare de agenți patogeni cu risc crescut au apărut sau au reapărut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv MERS-CoV, gripa aviară, dar și virusurile Lassa și Marburg, Ebola și, mai recent, SARS- CoV-2, sursa pandemiei coronavirusului.

„Apariția de noi viruși cu potențialul de a declanșa epidemii și pandemii este un fapt inevitabil al naturii și, deși SARS-CoV-2 este cel mai recent dintre acești viruși, nu va fi ultimul”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferință de presă.

După ce Covid a arătat că lumea nu este pregătită, șeful OMS a anunțat în această vară lansarea unui „grup științific consultativ cu privire la originile noilor agenți patogeni”, numit SAGO conform acronimului englez.

OMS a selectat 26 din 700 de specialiști, printre care, pe lângă virologul german Christian Drosten, se numără Inger Damon, de la Centrul Federal American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Jean-Claude Manuguerra, virolog la Institutul Pasteur din Franța și Yungui Yang, director adjunct al Institutului de Genomică din Beijing.

Aceștia vor avea sarcina descurajantă de a investiga noii agenți patogeni și de a analiza din nou originea coronavirusului, publicând o „evaluare independentă” a diferitelor descoperiri științifice și tehnice pe această temă.

"Acest grup consultativ va sfătui OMS cu privire la următorii pași urgenți care trebuie întreprinși, iar apoi OMS va colabora cu toate statele membre, inclusiv China, pentru a finaliza ceea ce trebuie făcut. (...) Nu este timp de pierdut", a spus persoana însărcinată cu gestionarea epidemiei Covid-19 la OMS, Maria Van Kerkhove.