Rusia nu a fost invitată să participe la întrunirea internațională privind combaterea atacurilor de tip ransomware și a altor infracțiuni cibernetice organizată anul acesta de către Statele Unite, relatează agenția Reuters.

Vladimir PutinFoto: Igor Golvniov / Zuma Press / Profimedia Images

Experții în securitate cibernetică afirmă că numeroase grupuri de hackeri operează din Ucraina și Rusia, unii oficiali și analiști americani afirmând că grupurile infracționale rusești au aprobarea tacită a Kremlinului dar nu sunt controlate direct de acesta.

Întrunirea virtuală la care participă 30 de țări va avea loc pe parcursul a două zile și va include 6 sesiuni în care vor fi abordate subiecte ca folosirea criptomonedelor pentru spălarea de bani obținuți în urma unor infracțiuni online, modalitățile de a pune sub acuzare hackerii și ajutarea statelor să facă mai bine față unor astfel de atacuri.

„Purtăm discuții active cu rușii dar ei nu au fost invitați să participe la acest forum specific”, a declarat un oficial al administrației de la Washington, adăugând că nu este exclusă participarea Rusiei la evenimente viitoare.

Oficialul a mai afirmat că SUA discută direct cu Rusia în ceea ce privește problema atacurilor de tip ransomware prin grupul comun de experți ruși și americani creat de președinții Joe Biden și Vladimir Putin.

Noua administrație de la Washington a făcut din combaterea crimelor cibernetice una dintre prioritățile sale de top după o serie de atacuri de anul acesta care au amenințat să destabilizeze sectorul energetic american, cauzând probleme în lanțurile de aprovizionare.

Un atac cibernetic masiv din luna mai a dus la oprirea rețelei Colonial Pipeline care transportă 45% din carburantul necesar Coastei de Est a Statelor Unite.

Doar o lună mai târziu, un alt atac „sofisticat” a afectat peste 1.000 de companii americane, printre care și Coop Sweden, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din această țară.

Acestea au venit după atacurile coordonate împotriva companiei SolarWinds de la finele anului trecut, hackerii provocând panică la Washington.

Administrația Biden speră ca noul grup ruso-american să atragă Moscova de partea luptei împotriva infracțiunilor cibernetice.

Citește și: