Uniunea Europeană va da ”un răspuns ferm” deciziei curţii constituţionale poloneze care a negat prevalenţa legislaţiei europene faţă de cea naţională şi va cere Varşoviei să ”respecte regulile clubului”, a declarat marţi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Josep BorrellFoto: Parlamentul European

În declaraţii făcute în capitala ucraineană Kiev, Borell a reiterat îngrijorarea Comisiei Europene referitoare la decizia curţii constituţionale de săptămâna trecută, dar nu a indicat ce măsuri ar putea fi luate pentru a aduce Polonia la ordine.

Tribunalul Constituţional al Poloniei a decis că părţi ale legislaţiei UE sunt incompatibile cu constituţia ţării, subminând chiar baza integrării europene şi alimentând discuţiile că Polonia ar putea la un moment dat să iasă din Uniune.

”Răspunsul va fi un răspuns ferm”

Întrebat în timpul unui summit Ucraina-UE cum va răspunde UE la hotărârea Tribunalului Constituţional, Borrell a spus că ”răspunsul va fi un răspuns ferm”.

"Trebuie să clarifice: sunteţi membru al unui club, trebuie să respectaţi regulile clubului. Şi cea mai importantă regulă a clubului este că legea europeană depăşeşte legislaţia naţională", a spus el.

Statele membre ale UE trebuie să accepte primatul dreptului UE întrucât altfel blocul nu poate ”funcţiona ca o uniune”, a spus Borrell.

Hotărârea Tribunalului Constituţional a urmat unor dispute prelungite în care Polonia a fost acuzată de multe dintre statele membre ale UE de reducerea independenţei presei şi a instanţelor de la venirea la putere a partidului naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS).

Comisia Europeană întârzie deja aprobarea pentru planul de redresare economică al Poloniei, pe care Varşovia ar trebui să îl valorifice pentru a ajuta la revigorarea creşterii după pandemia COVID-19.

În pofida tensiunilor crescânde, premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că Polonia nu are nicio dorinţă de a părăsi UE.