Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a reamintit marți că legea federală „a prevalat” asupra legilor statelor americane, după ce Texasul a decis să se opună obligației de vaccinare pe care Joe Biden a decis-o pentru milioane de angajați, potrivit AFP.

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

„Legea federală prevalează asupra legii statelor federate”, a spus Jen Psaki, la întrebarea despre inițiativa guvernatorului republican din Texas, Greg Abbott.

Președintele SUA, Joe Biden, după ce a refuzat mult timp să ia decizii privind vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, a declarat în urmă cu o lună că vaccinarea împotriva Covid-19 va deveni obligatorie pentru aproximativ 100 de milioane de lucrători, oficiali ai guvernului federal și angajați din sectorul privat.

Cu toate acestea, administrația Biden nu a publicat încă regulile care vor încadra aplicarea practică a acestei obligații la companiile private în cauză, cele cu mai mult de 100 de angajați.

"Nu există cu adevărat vreun precedent istoric pentru (această obligație de vaccinare în companii) și vrem să o facem bine", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, la întrebarea cu privire la acest termen limită de implementare.

Jen Psaki a considerat, de asemenea, că decizia guvernatorului din Texas a fost mai presus de toate „politică”.

„Atunci când faceți o alegere care contravine informațiilor și datelor existente de sănătate publică, care nu se bazează pe interesele oamenilor pentru care sunteți guvernator, atunci aceasta ar putea fi în interesul vostru politic”, a criticat ea.

Anunțul privind necesitatea vaccinului a stârnit o revoltă în rândul republicanilor, care consideră că este o încălcare a libertății individuale.

Greg Abbott, despre care se știe că s-a opus cu înverșunare să poarte mască, a dat rezultate pozitive pentru Covid-19 în august, după ce a participat la un eveniment public în interior. Guvernatorul este complet vaccinat însă.