Florida este gazda nefericită a multor animale invazive, de la peștii leu la pitonii birmanezi, dar săptămâna trecută, oficialii au anunțat că au eliminat cu succes un invadator deosebit ”de periculos” din stat: formidabilul melc gigant din Africa, scrie Live Science.

Melcul african gigant (Lissachatina fulica)Foto: Alexander R. Jenner

Motivul este că melcii gigantici africani (Lissachatina fulica) au invadat Florida odată, ceea ce înseamnă că acum este a doua oară când dăunătorii sunt ”expulzați” din stat.

De această dată, efortul a costat 24 de milioane de dolari și a necesitat 10 ani de muncă, a raportat The Miami Herald.

"Există încă un singur loc pe Pământ în care gigantul melc african a fost eradicat", a declarat Trevor Smith, directorul Departamentului pentru Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Florida (FDACS), într-o conferință de presă miercuri (6 octombrie). ).

„A fost aici și acum am făcut-o de două ori. Aceasta este cu adevărat o zi interesantă pentru statul nostru și pentru țara noastră", a declarat comisarul pentru agricultură din Florida, Nikki Fried, potrivit The South Florida Sun-Sentinel.

De unde toată această euforia?

Melcii africani uriași pot crește până la 20,3 centimetri lungime și, atunci când nu consumă suficient calciu din sol, încep să ronțăie din tencuiala caselor, a raportat Herald.

Melcii nu reprezintă doar o amenințare pentru case, ci și pentru industria agricolă din Florida, întrucât se îndestulează regulat cu fructe și legume.

Unii spun că melcii uriași pot da oamenilor și animalelor lor de companie meningită, dar acest lucru este valabil din punct de vedere tehnic pentru toți melcii, a raportat Gizmodo în 2014.

Melcii pot lua un parazit numit Angiostrongylus cantonensis din fecalele de șobolan, dacă îl consumă. Și apoi, dacă un câine aduce acel melc în curtea lor, sau un om mănâncă niște carne de melc lipită de o frunză de salată nespălată, parazitul poate ajunge uneori la membranele creierului și măduvei spinării, poate declanșa o infecție și poate provoca umflături.

Din fericire, afecțiunea poate fi tratată cu antibiotice, dar asta nu face ca gândul de a înghiți accidental carne de melc uriaș să fie mai puțin liniștitor.

Cum au ajuns melcii gigant în Florida

Melcii au ajuns pentru prima dată în Florida de Sud în 1966, când un copil a adus trei din creaturi în zonă din Hawaii, unde sunt tot specie invazivă, a raportat Sun-Sentinel.

Melcii au fost inițial importați ca animale de companie și este posibil să se fi agățat și de mărfurile expediate din Africa, conform Centrului Național de Informare a Speciilor Invazive.

Bunica copilului ar fi eliberat melcii în curtea sa și, odată eliberați, cei trei melci s-au înmulțit și în curând au ajuns la mii de exemplare.