Talibanii afgani s-au întâlnit prima dată cu o delegație comună SUA-Uniunea Europeană (UE) la Doha marți, iar, în aceeași zi, liderii G20 s-au angajat să colaboreze pentru a preveni o catastrofă umanitară în Afganistan, scrie AFP.

Mawlawi Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilorFoto: Wikipedia

UE a promis, la summitul virtual G20 organizat de Italia, să acorde ajutor umanitar de un miliard de euro Afganistanului, unde talibanii, islamiștii radicali, au preluat puterea pe 15 august.

Confruntați cu o economie la pământ și cu criza umanitară gravă care se apropie, talibanii caută sprijin internațional, deși regimul lor nu a fost încă recunoscut de nicio țară.

Discuțiile directe la Doha între reprezentanții talibanilor, UE și SUA au fost facilitate de Qatar, o țară apropiată talibanilor.

Ar trebui „să permită Statelor Unite și europenilor să abordeze probleme”, cum ar fi libertatea de mișcare pentru cei care doresc să părăsească Afganistanul, accesul la ajutorul umanitar și drepturile femeilor, conform purtătorului de cuvânt al UE, Nabila Massrali.

La deschiderea summitului G20, UE a promis un miliard de euro, din care o parte este destinată nevoilor umanitare urgente și pentru vecinii Afganistanului care au gazduit sau găzduiesc afganii care fug de talibani.

„Este de asemenea planificat„ ajutor specializat pentru vaccinări, cazare, precum și protecția civililor și a drepturilor omului ”, a spus ea.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a evita un colaps umanitar și socio-economic major în Afganistan”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.