Camera Reprezentanților SUA urmează să voteze marți în favoarea creșterii plafonului datoriei SUA până în decembrie, un răgaz așteptat într-un război nesfârșit și stresant pentru cea mai mare economie din lume, scrie AFP.

Congresul SUAFoto: Pierette Guertin / Alamy / Profimedia Images

Întrucât democrații au o majoritate relativ confortabilă în camera inferioară, textul are toate șansele de a fi aprobat în cursul zilei, înainte de a fi trimis lui Joe Biden, care va semna textul imediat, a declarat săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Intrarea sa în vigoare va ridica limita datoriei Statelor Unite cu 480 de miliarde de dolari și va permite astfel țării să își onoreze plățile până la începutul lunii decembrie sau chiar la începutul anului 2022, eliminând perspectiva unei incapăcități de plată a Statele Unite ale Americii ceea ce ar antrena consecințe catastrofale pentru ea și restul lumii.

„Nu putem permite politicii partizane să ne țină ostatică economia și nu putem permite ca rutina plății facturilor noastre să se transforme într-o confruntare politică, subminând încrederea, la fiecare doi ani sau la fiecare două luni”, a declarat Jen Psaki în fața opoziției republicanilor.

Republicanii refuză să aprobe orice măsură pe termen lung pentru ridicarea plafonului datoriei, deoarece susțin că acest lucru ar echivala cu acordarea lui Joe Biden a unui cecîn alb pentru a-și finanța vastele planuri de investiții.

Cu toate acestea, aceste planuri nu au fost încă adoptate de Congres, astfel încât creșterea limitei datoriilor servește la rambursarea sumelor deja împrumutate, inclusiv trilioane de dolari cheltuiți sub președinția lui Trump.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, îi îndeamnă pe democrați să ajungă - singuri - la o soluție durabilă până în decembrie, printr-o cale legislativă complexă.

Dar tabăra președintelui Joe Biden a refuzat până acum să folosească această manevră „prea riscantă” pentru plata datoriei.

Prin urmare, textul care urmează să fie aprobat marți amână doar până la sfârșitul lunii noiembrie o bătălie parlamentară care promite să fie epică asupra finanțelor Statelor Unite.

Și probabilitatea ridicată de a vedea SUA cufundându-se în aceeași problemă în decembrie este departe de a liniști instituțiile sau piețele.

Decembrie "este un termen scurt" și "incertitudinea rămâne pe termen mai lung", a declarat secretarul Trezoreriei Janet Yellen săptămâna trecută la CNN.